Osmani sa optužbama na račun Vučića za britanski tabloid: Putinov saveznik koristi taktiku u Ukrajini za novi haos na Balkanu

Vjosa Osmani
FOTO: KoSSev

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja inače neretko kritikuje sadašnju vlast u Srbiji uz tvrdnje da želi da izvrši „invaziju Kosova“, a vlast Miloševića – da je 1999. „izvršila genocid“, učinila je to isto i u intervjuu za britanski tabloid The Sun. U tekstu u kojem se Srbija predstavlja u negativnom svetlu, kao proruski orijentisana, Osmani je još jednom kazala da je zabrinuta zbog „Putinove taktike za Ukrajinu koju koristi i Aleksandar Vučić“. Povlači paralelu između Krima, odnosno Donbasa sa jedne i Kosova sa druge strane, navodeći da Srbija „naoružava i finansira paravojne grupe“, te da „sve pokazuje da je to potpuno isti plan“. Tvrdi i da“ srpske paravojne snage i kriminalne organizacije pomažu da se nastavi nasilje na Severu Kosova, sa oružjem i vojnim uniformama koje uvoze iz Rusije“ – da se „terorišu Albanci i mirni Srbi“.

U nastavka objavljujemo izvorni prevod teksta The Sun o razgovoru sa Vjosom Osmani.

Izvor: The Sun (Tekst je izvorno preveden sa engleskog, originalno objavljen prošle nedelje)

Saveznik Vladimira Putina – Srbija, koristi rusku taktiku da zastraši svog suseda Kosovo, upozorila je predsednica te zemlje Vjosa Osmani.

Gospođa Osmani je ekskluzivno govorila za The Sun Online u zgradi Evropskog parlamenta u glavnom gradu Prištini.

Ona je dala trezvenu procenu nestabilne situacije između dve susedne države usred sveobuhvatnog straha od opasne situacije koja se zakuvava na Balkanu.

Tenzije su se više puta rasplamsavale između proevropskog Kosova i Srbije povezane sa Rusijom dok se senka rata u Ukrajini nadvila nad Evropom.

Gospođa Osmani je rekla za The Sun Online da, iako još uvek misli da je invazija u punom obimu u ovoj fazi malo verovatna, zabrinuta je zbog Putinove taktike koju koriste Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić povezan sa Rusijom.

Ona je uporedila trenutnu situaciju sa onom kada je Rusija prvi put anektirala Krim od Ukrajine 2014. godine.

Gospođa Osmani je rekla da je Vučić „duboko povezan” sa Putinom – i ranije je optužila Srbiju da planira operaciju zauzimanja teritorije Kosova, baš kao što je to uradila Rusija na Krimu.

Granica Srbije i Kosova je istorijski jedna je od najzapaljivijih na Balkanu.

Na Severu Kosova aktivne su paravojne grupe, za koje se strahuje da će ih podržati srpska država i koje podržavaju Putinovi plaćenici ratnih zločinaca Vagner grupa.

Gospođa Osmani ih je uporedila sa Putinovim ozloglašenim „malim zelenim ljudima“ raspoređenim na Krimu – vojnicima koji nisu nosili nikakve oznake i koji su predvodili Putinovu aneksiju.

Gospodin Vučić takođe ima oko 48 vojnih baza oko granice svoje zemlje sa Kosovom – baš kao što je Rusija gomilala svoje snage pre nego što je ušla na Krim 2014. i ponovo u širu Ukrajinu 2022. godine.

„Verujem da on pokazuje šta mu je namera“, rekla je ona za The Sun Online u zgradi Skupštine.

Strahuje se i da Srbija naoružava i finansira paravojne grupe, baš kao što je Putin to učinio sa otcepljenim proruskim snagama u Donbasu nakon što je zauzeo Krim.

Gospođa Osmani je upozorila: „Sve ovo pokazuje da je to potpuno isti plan“.

A jezik koji koriste neki srpski političari takođe je sablasno sličan Putinovim primedbama o Ukrajini.

Zastrašujuća retorika unutar vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) gospodina Vučića videla se kod jednog poslanika koji poziva na „denacifikaciju Balkana“ – popularnog izraza koji Putin često koristi da opravda svoje krvoproliće.

Gospođa Osmani je pozvala Zapad da nastavi da ih podržava, upozoravajući da će sukob na Balkanu dodatno destabilizovati ionako krhku Evropu.

„Ovo nije daleki problem“, rekla je za The Sun Online.

„Mir na Zapadnom Balkanu je veoma povezan sa mirom u Londonu, Njujorku, Vašingtonu, Parizu, Berlinu, jer istorija pokazuje da je nedostatak mira i bezbednosti u Evropi nedostatak mira i bezbednosti na međunarodnom planu.

„A taj nedostatak mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu znači destabilizovanu Evropu“.

Gospođa Osmani je navela da je teško „razumeti um autokrata“ poput gospodina Vučića – rekavši da, iako se pretnja invazije sada čini malom, to bi moglo da se promeni.

Ona je za The Sun Online rekla: „Invazija se ne čini baš verovatnom. Međutim, mnogi ljudi su rekli da je to malo verovatno u Ukrajini samo dva dana pre nego što se dogodila“.

„Svi smo bili na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji i velika većina je govorila da Rusija to nikada neće učiniti. Pa jesu.“

Kosovo i Srbija dele burnu prošlost, sa ratom koji je trajao od 1998. do 1999. godine – okončanim kada je NATO započeo kampanju bombardovanja Jugoslavije iz vazduha.

Intervencija koju podržava Zapad osujetila je srpski genocid nad albanskim kosovarima, koji je predvodio tadašnji predsednik Srbije, Slobodan Milošević.

U dve decenije otkako je sukob okončan, tenzije su tinjale, a zategnuti odnosi su ponovo došli do vrhunca u decembru prošle godine.

Srbi na Severu Kosova podigli su barikade u podeljenom gradu Mitrovici koristeći kamione natovarene kamenjem – osakativši region.

Srbija i dalje odbija da prizna državnost Kosova, a rasplamsavanje između balkanskih suseda podstaklo je strah od povratka krvlju natopljenog sukoba.

Populistički lider gospodin Vučić bio je bivši ministar informisanja za vreme Miloševića – koji je optužen za genocid i zločine protiv čovečnosti u četvorogodišnjem procesu.

Gospođa Osmani nam kaže da bi gospodin Vučić držao govore u kojima bi kritikovao Miloševića „ne zato što se ne slaže sa zločinima“, već zato što nisu „dovoljno oštri prema etničkim Albancima“.

Sada se ponovo javlja zabrinutost da bi podrška gospodina Vučića Miloševićevoj politici mogla da posluži kao opasan izgovor za eskalaciju.

Srbi koji žive na Severu Kosova nastavljaju da terorišu manjinske kosovske Albance u regionu – kao i mirne Srbe sa Kosova.

Srpske paravojne snage i kriminalne organizacije pomažu da se nastavi nasilje na Severu Kosova, sa oružjem i vojnim uniformama koje uvoze iz Rusije, rekla je Osmani.

Ona je nastavila: „Srbija otvoreno podržava ove grupe na Severu Kosova i čini zločine, uključujući i zločine nad Srbima koji žive na Severu“.

Neposredni oružani sukob izgleda malo verovatan, pošto NATO snage i druge međunarodne trupe održavaju veliko prisustvo na Kosovu nakon krvavog genocida 90-ih.

Gospođa Osmani je rekla da je njena zemlja sigurna da Srbija neće uspeti ukoliko pokuša da izvrši invaziju i povrati teritoriju.

Ipak, ruska infiltracija u Srbiju ostaje pretnja za Kosovo – zemlju koja nastoji da dobije članstvo u EU i NATO.

U poslednjim razgovorima kosovski premijer Aljbin Kurti i gospodin Vučić pregovarali su skoro 12 sati.

Na samitu – održanom u gradu Ohridu u Severnoj Makedoniji – izabran je plan od 11 tačaka koji je EU otkrila prošlog meseca.

Postupak je okončan mlakim usmenim sporazumom, pri čemu je Srbija odbila da potpiše papir, uprkos voljnoj saradnji Kosova.

U predloženom sporazumu, koji podržava EU, navodi se da nijedna strana neće učestvovati u nasilju da bi ublažila sporove.

Ključni zahtev Kosova bio je da Srbija pristane da ih ne sprečava da uđu u Evropsku uniju ili druga međunarodna tela.

To bi takođe rezultiralo de fakto priznanjem između dve strane, pri čemu bi Kosovo i Srbija prihvatile putne isprave, diplome, registarske tablice i carinske pečate druge strane.

Međutim, ne spominje se da Srbija eksplicitno priznaje Kosovo kao autonomnu državu – propust za koji se gđa Osmani plaši da će samo produžiti tenzije između dva naroda.

Ona je kazala: „Apsolutno smo razočarani što uzajamno priznanje nije eksplicitno uključeno u ovaj sporazum, jer je to jedino rešenje koje može da dovede do dugotrajnog mira i stabilnosti.

„Srbija treba da dođe do tačke da shvati da je realnost Kosova kao nezavisne suverene zemlje stvarnost koja će zauvek da postoji, ne vraćamo se nazad, ovo se neće promeniti“.

„Znači, što brže i više naši partneri to kažu i to jasno pokažu Srbiji, to bolje za Srbiju, bolje za region i naravno za naše odnose“.

Još jedna briga za Kosovo je blisko savezništvo gospodina Vučića sa Putinom, odupiranje pritiscima da podrži sankcije Rusiji.

Gospođa Osmani je rekla: „Iluzija je verovati da će se gospodin Vučić odvojiti od Rusije – on će se sigurno igrati i taktizirati i praviti se kao što radi, ali će nastaviti da igra sa istim ruskim i srpskim namerama uništavanja suseda i uništavanja mira“.

„Verujem da je vreme da Evropa prestane da ga umiruje, jer smirivanje autokrata nikada nije dovelo do dugotrajnog mira“.

Novi izveštaji otkrivaju da su srpske paravojne formacije koje finansira Rusija prokrijumčarile oružje na Kosovo uz pomoć ozloglašene Vagner grupe, ruske kriminalne paravojne organizacije.

Pre nedelju dana, Kosovo je sankcionisalo ozloglašenu privatnu miliciju nakon široko rasprostranjenih izveštaja o njihovoj umešanosti u destabilizaciju zapadnog Balkana.

Gospođa Osmani je rekla da su srpske paravojne grupe jasno organizovale saradnju sa Vagnerom.

Lider jedne krajnje desničarske stranke u Srbiji posetio je Vagnerovu grupu u Rusiji i nazvao to „čašću“ u ruskim medijima, dok je takođe napomenuo da poznaje Srbe koji su već bili u toj grupi.

Vučić se ranije osvrnuo na navode o umešanosti Srbije u tu grupu i naveo zakone o uključivanju Srba u inostrane ratove.

Zakon navodi da je „učešće i organizovanje učešća u ratu u stranoj državi u Srbiji krivično delo za koje je zaprećena kazna zatvora do 10 godina“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.