Osmani sa Dendijasom: Nadam se da će se priznanje Kosova od Grčke uskoro formalizovati

FOTO: Kabinet kosovske predsednice

Vest je ažurirana

21.03 – U međuvremenu, grčki ministar spoljnih poslova održao je sastanke i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem i njegovim zamenikom, Besnikom Bisljimijem.

Na sastanku sa Bisljimijem razgovaralo se o procesu dijaloga, angažovanju, konstruktivnosti i aktivnom uključivanju kosovske strane, potvrdio je ovaj kosovski zvaničnik na Tviteru.

„Kosovo i Zapadni Balkan pripadaju evropskoj porodici. Mi visoko cenimo stav Grčke i podršci našem evropskom putu“, dodao je Bisljimi u objavi.

O sastanku sa Kurtijem, oglasio se grčki zvaničnik takođe na Tviteru.

„Sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem razmenio sam mišljenje o načinima unapređenja ekonomske i energetske saradnje, nedavnim dešavanjima u dijalogu Beograda i Prištine i putu Zapadnog Balkana u EU“, napisao je Dendijas.

Podrška Grčke za članstvo Kosova u Savet Evrope, Partnerstvo za mir i NATO-u za dobrobit celog regiona i nada da će se uskoro formalizovati priznanje nezavisnosti Kosova od Grčke, ključne su teme o kojima je danas razgovarala kosovska predsednica Vjosa Osmani, na sastanku sa grčkim ministrom spoljnih poslova, Nikosom Dendijasom u Prištini.

Nakon prošlonedeljne posete Beogradu, šef diplomatije Grčke posetio je danas i Prištinu, gde će boraviti i sutra. U poslepodnevnim satima, on je održao jedan od svojih prvih sastanaka u kabinetu kosovske predsednice.

Prema saopštenju iz njenog kabineta, osim što je Osmani danas zatražila podršku Grčke za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, naglasila je da je ta podrška potrebna kao garancija za ceo region, ne samo za Kosovo.

„Kosovo i Grčka dele iste evroatlanske vrednosti, pa je zatražio podršku Grčke za članstvo u Savet Evrope, Partnerstvo za mir i NATO, ne samo kao garanciju za Kosovo, već i za ceo region“, kazala je ona.

S tim u vezi, ona se nadovezala na situaciju u Ukrajini, odnosno grčkom zvaničniku je kazala da postoje „destabilišuće tendencije Rusije po Kosovo, Crnu Goru i BiH“, i to ne direktne već, kako je i danas ponovila, preko „Srbije kao ruskog satelita u ovom regionu“.

Sa druge strane, kako je kazala, Kosovo se uskladilo sa EU i SAD u sankcijama koje su uvedene Rusiji.

Stoga, i danas je podsetila na to da je Priština već ugostila ukrajinske novinare i da je otvorena za smeštaj izbeglica iz Ukrajine.

Osmani je na današnjem sastanku izrazila spremnost za produbljivanje dalje saradnje Kosova i Grčke i istakla da se nada da će „uskoro biti formalizovana odluka o priznavanju nezavisnosti Kosova od Grčke“.

U saopštenju kabineta kosovske predsednice, međutim, nije navedeno šta je na ovom sastanku govorio grčki zvaničnik, ali se Dendijas o ovom sastanku oglasio na Tviteru.

Naveo je da je sa Osmani razgovarao o dešavanjima u Ukrajini, kao i dijalogu Beograda i Prištine, za šta nije naveo druge detalje.

„Na početku posete Prištini, primila me je kosovska predsednica Vjosa Osmani-Sadriu. Detaljan razgovor o regionalnom razvoju nakon ruske invazije na Ukrajinu, Zapadnom Balkanu, perspektivi EU i dijalogu Beograda i Prištine“, naveo je Dendijas na Tviteru uz fotografije sa ovog sastanka.

Kako je ranije najavljeno, grčki zvaničnik će tokom ove dvodnevne posete, u Prištini sastati i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem i njegovim zamenikom, Besnikom Bisljimijem.

Dendijas je prošle nedelje boravio i u Beogradu, odakle je, pored toga da Grčku i Srbiju vezuje snažno prijateljstvo i sve bolja saradnja poslao još dve poruke: „Nema novog iscrtavanja granica i oživljavanja starih carstava u regionu, te da se Grčka zalaže za pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine“.

Sa druge strane, srpski ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković, se još jednom zahvalio na podršci koju Grčka, kako je ocenio, pruža integritetu i suverenitetu Srbije u pitanju Kosova i Metohije.

Tada, samo dan ranije zahvalnost Grčkoj izrazio je i predsednik kosovskog parlamenta, Gljauk (Glauk) Konjufca, zbog podrške Grčke u „važnim procesima“ i izrazio uverenje da priznanje Kosova „nije daleko“.

Već više godina Kosovo i njegovi zapadni partneri snažno lobiraju za grčko priznanje, a na mogućnost da se tako nešto dogodi, posredno je ranije u nekoliko navrata upozorio i sam predsednik Srbije.

U pokušaju da Grčka zadrži svoju dosadašnju poziciju i predsednik srpske skupštine Ivica Dačić sastao se sredinom maja sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u PSSE Dorom Bakojanis koja je istovremeno i izvestilac za Kosovo u ovom telu.

Eventualni prijem Kosova u Savet Evrope protivan je međunarodnom pravu i rezoluciji 1244, ali i vrednostima koje zastupa ova organizacija, Dačićeva je poruka.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.