Brnabić i Selaković: Visoko cenimo principijelan stav Ekvatorijalne Gvineje po pitanju Kosova

Premijerka Srbije, Ana Brnabić i srpski ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković održali su danas odvojene sastanke sa svojim kolegama iz Republike Ekvatorijalne Gvineje. Osim što su govorili o odnosima i saradnji dveju država po pitanju kulture, sporta i poljoprivrede, srpski zvaničnici zahvalili su se i na podršci ove zemlje po pitanju Kosova. 

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Brnabić se Teodoru Obijangu Ngemomu Mangeu zahvalila na „principijelnoj podršci njegove zemlje po pitanju očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije“.

„Uprskos mnogim pritiscima, Ekvatorijalna Gvineja ostala je pri tome da u potpunosti poštuje principe međunarodnog prava i da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova“, kazala je ona.

U istom tonu, na stavu po pitanju Kosova zahvalnost je svom sagovorniku uputio i Selaković, naglasivši da Srbija visoko ceni principijelnu poziciju Ekvatorijalne Gvineje oko Kosova i doslednu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

„Prijateljski odnosi dveju država afirmisani u međusobnoj podršci u međunarodnim organizacijama, po najvažnijim pitanjima“, dodao je Selaković.

Srpski zvaničnici ujedno su podsetili da je ovo treći sastanak šefova diplomatija u poslednjih osam meseci, a da je na prethodnim potpisano nekoliko sporazuma o saradnji dveju zemalja, od kojih je, kako su naglasili, najvažniji onaj o saradnji u oblasti poljoprivrede.

„To je oblast koju ćemo dalje razrađivati kako bismo pomogli Ekvatorijalnoj Gvineji kao prijateljskoj zemlji u prevazilaženju krize sa hranom i osnovnim životnim namirnicama kao posledice rata u Ukrajini“, ukazala je Brnabić.

Srpski ministar istakao je da takođe postoje potencijali i zainteresovanost srpskih građevinskih i drugih kompanija da obnove svoje prisustvo u Ekvatorijalnoj Gvineji.

Isto je potvrdila i Brnabić izrazivši nadu da će biti prostora za saradnju i u oblasti enegretike, kulture i sporta, te da će biti razmotrena i molba da se poveća broj stipendija za studente iz Ekvatorijalne Gvineje.

Kako je dodala, očekuje i da će biti nastavljeni razgovori o otvaranju Ambasade Srbije u toj zemlji, kao i ambasade Ekvatorijalne Gvineje u Srbiji.

Potpredsednik Ekvatorijalne Gvineje, zahvalio se Vladi Srbije na odluci da se uspostavi sistem onlajn viza, što će, kako je kazao, doprineti razvoju turizma njegove zemlje, ali i na donaciji vakcina protiv koronavirusa, navodi se u saopštenju Vlade.

Brnabić je na kraju najavila posetu iste delegacije i Novom Sadu, kao i Institutu Biosens, gde će se, prema njenim rečima, razgovarati o tome da se deo znanja i tehnologija iz Srbije prenese u Ekvatorijalnu Gvineju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.