Kosovsko MSP zatražilo smenu 12 ambasadora; Hodžaj; Skandal; Express: Već smenjen ambasador u Nemačkoj

Donika Gervala
FOTO: Gazeta Express

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore na čijem je čelu Donika Gervala (Donika Gërvalla), prosledilo je zahtev kosovskoj predsednici za otpuštanje i povlačenje iz diplomatskih misija 12 kosovskih ambasadora. Oni su „politički imenovani“, tvrde iz ovog ministarstva, dok opozicija navodi da je reč o još jednom „skandalu“ Kurtijeve vlade.

Vest o zahtevu za smenu ambasadora potvrdio je zamenik Gervale, Krešnik Ahmeti (Kreshnik Ahmeti).

„U skladu sa zakonom, Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore (MIP), prosledilo je ove nedelje predsednici Republike Kosovo, predlog za razrešenje i povlačenje iz diplomatskih misija za sve ambasadore Republike Kosovo, politički imenovane, zahvalivši im se na radu i dosadašnjem angažmanu” napisao je Ahmeti u objavi na Fejsbuku.

O ovim zahtevima, kako je najavio Ahmeti, ministarka Gervala će danas detaljnije govoriti.

Prema saznanjima kosovskih medija, ambasadori čija je smena zatražena su:
Nait Hasani – Albanija, Đerđ Dedaj (Gjergj Dedaj) – Severna Makedonija, Uilber Hisa (Ylber Hysa) – Crna Gora, Špend Kallaba (Shpend Kallaba) – Mađarska, Arbr Vllahiu (Arbër Vllahiu) – Češka, Gzim Kasapoli (Gëzim Kasapolli) – Hrvatska, Avni Kastrati – Slovenija, Beć Cufaj (Beqë Cufaj) – Nemačka, Ljirim Grajćevci (Lirim Grajqevci) – Holandija, Hajdin Abazi – Australija, Amir Ahmeti – Katar, Avni Arifi – Ujedinjeni Arapski Emirati.

Prištinska Gazeta Express pisala je juče ujedno da je Vjosa Osmani već smenila ambasadora Kosova u Nemačkoj i objavila potpisani dokument o ovoj smeni.

Povodom zahteva za smenu ambasadora, oglasio se predsednik Demokratske partije Kosova (PDK), Enver Hodžaj. Hodžaj je kazao da je reč o najvećem skandalu u spoljnoj politici Kosova.

„Vlada Kurtija jučerašnjom akcijom za povlačenje ambasadora sa ‘političkim ključem’ suspendovala je spoljnu politiku. U 23 diplomatske misije, Republika Kosovo nema ambasadora. Ovo je najveći skandal u spoljnoj politici Kosova. Iznenadno povlačenje ambasadora sa „političkim ključem“ je bez presedana, nepromišljeno, i nije dobro analizirano”, napisao je Hodžaj u objavio na Fejsbuku.

Takve “kamikazne” akcije, kako je napisao Hodžaj, štete imidžu Kosova u svetu, izbleđuju međunarodni subjektivitet i poništavaju dostignuća postignuta za dve decenije u diplomatiji.

Na odluku o smeni ambasadora reagovala je poslanica PDK Ariana Musljiu – Šoši, koja je, na današnjo sednici kosovske skupštine istakla da je povlačenjem ambasadora, ministarka spoljnih poslova pokušala da „kopira“ praksu drugih zemalja u kojima je ovo pitanje regulisano zakonom.

“Povlačenje 13 ambasadora odjednom predstavlja težak teret za kosovsku diplomatiju. Ova akcija ugrožava funkcionisanje spoljne službe. To znači osvetu na leđima Kosova, ova akcija je trebalo da se vrši postepeno, a ne sa političkim negodovanjem“, rekala je poslanica PDK.

Nakon vesti o zahtevu za smenu ambasadora, oglasio se ambasador Kosova u Francuskoj, Ćendrim Gaši (Qëndrim Gashi).

On je u objavi na Fejsbuku naveo da je nakon što je još decembra meseca prošle godine upućen zahtev za njegovu smenu, juče prihvatio ukaz kosovske predsednice o okončanju diplomatske misije u Parizu.

“Služiti zemlji kao ambasador je privilegija. Predstavljanje Kosova u Francuskoj, kao i u Andori i Monaku, i neko vreme u Portugaliji, bila mi je izuzetna čast. Tokom ovog perioda branio sam interese naše zemlje i trudio sam se da unapredim odlične odnose sa zemljama u kojima sam akreditovan, posebno sa Francuskom. Naš odnos sa Francuskom je od suštinske važnosti za našu evropsku budućnost”, istakao je Gaši.

Gaši je rekao da će do službenog završetka njegove misije, nastaviti da izvršava svoje obaveze sa punom posvećenošću.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.