Osmani: Moratorijum završen, radimo na planu za nova priznanja

Osmani Nemačka Mas
FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Više od deset dana nakon isteka preuzete obaveze u Vašingtonu o zabrani učlanjenja u međunarodne organizacije, kosovska predsednica, Vjosa Osmani, najavila je danas da će Kosovo početi sa slanjem prijava, ali ne bez podrške međunarodnih partnera i prethodno usvojenog plana.

„Moratorijum je završen, radimo i sarađujemo sa našim američkim partnerima, na našem planu za priznavanje i prijem u međunarodne organizacije. Mislim da ne možemo uspeti u međunarodnim organizacijama bez bliske koordinacije sa partnerima. Kada su u pitanju regionalne organizacije i one u Evropi, mislimo da Nemačka može preuzeti vodeću ulogu, za druge moramo biti u koordinaciji sa našim partnerima, imati plan sa američkim i evropskim partnerima za apliciranje“, kazala je danas Osmani iz Nemačke.

Podsetimo, 4. septembra prestao je da važi jednogodišnji moratorijum kojim se Priština obavezala da neće tražiti učlanjenja u međunarodne organizacije. Prestankom važenja moratorijuma koji je dogovoren u sklopu Vašingtonskog sporazuma u Beloj Kući, 4. septembra prošle godine, takođe se gasi i obaveza Beograda – da ne lobira protiv priznanja Kosova ili učlanjenja u međunarodne organizacije.

Sa početkom septembra meseca, ujedno je u Beogradu i Prištini sve češće počelo da se govori o lobiranju. Iz Prištine su najavljivali nova priznanja, a iz Beograda da prva kandidatura Prištine otvara prostor za povlačenja priznanja.

Poručila je da Kosovo ne želi da bude samo u ovome ili da „propadne“.

„Mi ćemo se prijaviti kada budemo spremni, nakon našeg plana sa našim evropskim i američkim partnerima“, rekla je ona, prenosi prištinska Koha.

Osmani, koja od juče boravi u Nemačkoj, danas se sastala sa ministrom spoljnih poslova ove zemlje, Haikom Masom, a sa kojim je razgovarala upravo o nameri Kosova da se pridruži međunarodnim organizacijama.

Ona je zatražila podršku Nemačke s ciljem ostvarenja ovog plana.

„Republika Kosovo ostaje posvećena tome da postane deo EU, UN, ali i mnogih međunarodnih organizacija. Nadam se da će Nemačka razmotriti vodeću ulogu u podršci nama za postizanje ovog cilja“, rekla je Osmani na sastanku sa ministrom Masom, a preneli prištinski mediji.

Podsetimo, Osmani se, tokom prvog dana posete Berlinu, sastala sa predsednikom ove zemlje, Frank-Valter Štajnmajnerom.

Ona je u razgovoru sa nemačkim predsednikom takođe izrazila želju da Nemačka podrži Kosovo za nova priznanja, kao i članstva u međunarodnim organizacijama.

Više o tome u posebnim vestima:

Nemački mediji pred dolazak Vjose Osmani u Berlin: „Misija nezavisnost“

Osmani za nemački list „kategorički isključila“ mogućnost formiranja ZSO

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.