Osmani: LDK neće podržati izgradnju autoputa „Dukađini“ i termoelektrane „Novo Kosovo“

vjosa osmani
FOTO: Kallxo

LDK neće podržati projekte izgradnje autoputa „Dukađini“ i termoelektrane „Novo Kosovo“ odlazeće vlade Ramuša Haradinaja, izjavila je kandidatkinja za premijerku i potpredsednica LDK, Vjosa Osmani, prenosi Kallxo.

Projekat izgradnje autoputa Dukađini (Istok-Peć-Dečani-Đakovica-Prizren) u dužini od 91-95 km, čija bi izgradnja koštala oko milijardu evra, bila je tema razgovora LDK i Samoopredeljenja, navela je Osmani. 

Samoopredeljenje i LDK su se i ranije protivili izgradnji ovog autoputa, navodeći da je odluka doneta ad hoc, da nije urađena procena koristi od njegove izgradnje, kao i da je u suprotnosti sa svim propisima o prostornom planiranju. Protiv ove odluke bili su i koalicioni partneri Haradinajeve vlade, PDK i NISMA.

„Obećano nam je da to neće biti prioritet, jer je moguće proširiti postojeći put“, rekla je ona.

Pored toga, navela je i da se LDK protivi izgradnji termoelektrane Novo Kosovo, za šta je obećala da neće biti ratifikovano u kosovskoj skupštini.

Nema insistiranja na izgradnji termoelektrane. Uslov je da postoji isplativa alternativa koja je održiva. Naravno, Svetska banka je odbila da finansira ovaj projekat. Moramo pronaći druge alternative kada odlučimo da ga nećemo ratifikovati u skupštini“, izjavila je.

Nije želela da govori o svojoj ulozi u budućoj koalicionoj vladi LDK i LVV, rekavši da će odluku o tome doneti kada ova koalicija bude zvanično postignuta, za šta je navela da postoji volja da do toga dođe tokom vikenda.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.