Osmani: Ako ZSO bude formirana po predlogu Srbije, Kosovo neće biti funkcionalno

gabrijel eskobar i vjosa osmani
FOTO: KoSSev

Srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovska predsednica Vjosa Osmani iz prvog reda crnogorske skupštine posmatrali su ceremoniju inaugurisanja Jakova Milatovića za predsednika Crne Gore. Osmani je nakon ceremonije medijima u Podgorici kazala da Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) mora da bude u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova, i da ukoliko se uzmu u obzir predlozi Srbije „postoji rizik od defunkcionalizacije države“. Ne misli tako američki izaslanik Gabrijel Eskobar koji je takođe bio gost na ovom događaju. On smatra da obe strane ne sprovode sporazume.

„Kosovo ne beži od svojih obaveza, ali istovremeno tražimo da svi naši međunarodni partneri budu jasni u pogledu kršenja koje je Srbija počinila u vezi sa sporazumima postignutim u Briselu, odnosno Ohridu. Člana 4. sporazuma, koji zahteva da se Srbija ne protivi članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“, kazala je Osmani juče u Podgovorici, prenosi Beta.

Ona je novinarima posle ceremonije polaganja zakletve predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, rekla da će zbog toga što je Srbija prekršila sporazume iz Brisela i Ohrida, da bi se „izbegao rizik od defunkcionalizacije Kosova“, stalno svoje angažovanje koordinisati sa SAD i EU.

„Nemamo interes niti nameru da bežimo od svojih obaveza, ali uvek ponavljajući da Asocijacija (ZSO) mora da bude u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine i ni u jednom trenutku ne bi trebalo da postoji element koji državu Kosovo čini nefunkcionalnom“, rekla je ona.

Na pitanje da li neko osim Srbije traži ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, Osmani je odgovorila da je „problem u tome što ako zvaničnici EU zahtevaju da čak i sam statut bude između onoga što Srbija želi i onoga što Kosovo predlaže“, te da „uvek postoji rizik da ako se preuzmu elementi predloga Srbije, to može dovesti do defunkcionalizacije“.

Dodala je da rade na tome da se garancije kosovskih partnera primene i u praksi „kako se ove crvene linije ne bi prekoračile i poštovali suverenitet i teritorijalni integritet, ali i unutrašnje funkcionisanje i unitarni princip države“.

Međutim, Eskobar optužuje obe strane da ne sprovode nedavno postignut sporazum.

„Moram da kažem da niko od njih ne sprovodi sporazum i moram da kažem da moramo da krenemo napred sa svim elementima, uključujući i konkretno Zajednicu opština sa srpskom većinom. Čekamo kosovsku verziju statuta Zajednice i to bi trebalo da se uradi sada“, rekao je on za RTK nakon inauguracije.

Osmani i Eskobar su se sastali juče u crnogorskoj prestonici. Kako je ona uveravala američkog diplomatu, Kosovo će primeniti sporazum u potpunosti, ali mu je prenela da se Srbija treba „sprečiti u podrivanju sporazuma“.

Vučić i Osmani u Podgorici, Vučić kaže: Nemam ništa protiv nje, ali znate šta…

Eskobar: Nijedna strana ne sprovodi dogovore, čekamo da krenemo napred ka Zajednici

Milatović položio zakletvu: Predstavljaću svakog od nas u naporima da tamo gde su nas delili iznađemo sloguPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.