Koha: Politički stručnjaci traže da se Srpska lista odjavi kao stranka

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Poznavaoci političkih dešavanja na Kosovu izneli su potrebu da institucije istraže Srpsku listu, jer smatraju da nedavnim pretnjama ugrožava ustavni poredak. Prema njihovim rečima, ukoliko se to konstatuje od strane pravosudnih organa, trebalo bi da se pokrene postupak odjave ovog političkog subjekta.

Ugrožavanje ustavnog poretka politički eksperti okvalifikovali su kao pretnju Srpske liste da neće birati sredstva otpora, u slučaju da nove lokalne strukture u severnim opštinama, koje su nastale na izborima 23. aprila, dobiju mandate.

Pretnja je upućena u petak nakon polaganja zakletve novog gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića, koji je Albanac, ali koji je pobedio u ovoj većinski srpskoj opštini, pošto su Srbi masovno bojkotovali proces.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić je nedavna dešavanja na severu opisao kao represiju nad Srbima i poručio da će, ukoliko se oni ne zaustave do 1. juna, otpor srpskog naroda uslediti bez štedenja sredstava.

Profesor političkih nauka Dritero Arifi kaže da zbog pretnje ove parlamentarne stranke, pored pokretanja istrage od strane Tužilaštva, treba razmotriti i mogućnost njene odjave kao političkog subjekta.

„Kada jedna parlamentarna politička partija izađe sa tom izjavom, da je ‘počela okupacija jednog dela zemlje’, mislim da je to direktna pretnja ustavnom poretku i mislim da bi pravosudni organi trebalo da se prema toj pretnji odnose ozbiljno“, rekao je Arifi.

„Zato treba analizirati Srpsku listu da li je Centralna izborna komisija treba odjaviti, jer to zaista ide preko svake granice“.

U međuvremenu, ekspert za spoljnu politiku Akri Cipa ocenjuje da Lista Srbija svojom retorikom o eskalaciji situacije pokušava da opravda ekstremne političke greške koje je napravila, posebno u poslednje vreme na severu.

„Sada je došlo do novog trenutka u kome je propala mogućnost Srpske liste ili čak Beograda da utiče da se izvrši još veći pritisak na Vladu Kosova i na predstavnike Republike Kosovo“, rekao je Čipa. „Ona već pokušava da ostane na površini sa takvom retorikom, uz eskalaciju retorike, ali sa ograničenim sredstvima za delovanje na terenu“.

Izbori u četiri severne opštine održani su 23. aprila, nakon ostavke gradonačelnika i odbornika na zahtev Srpske liste. Proces su u velikoj meri bojkotovali Srbi sa severa, ali i ova stranka koja sada osporava legitimitet novih lokalnih struktura.

Politički stručnjaci ocenjuju da bi Vlada trebalo da bude budna za namere Beograda koje dolaze preko Srpske liste i da zna kako da reaguje na njih, kako bi bila u koordinaciji sa međunarodnim faktorom.

„Pre svega očekujem odgovor Vlade Kosova i pravosudnih organa. Ako mi prvi reagujemo kako treba – primenom zakona, onda će i međunarodni predstavnici poštovati zakone i Ustav Kosova“, rekao je profesor Dritero Arifi.

Čak je i Akri Čipa pozvao da se pretnja ne potcenjuje.

„Potreban je oprez jer ne treba potcenjivati zlonamernu nameru Beograda da uvek koristi Kosovo za direktne interese koji se odnose ne samo na nerešena pitanja između Kosova i Srbije, već i na unutrašnje interese ovih političara, srpskih lidera“, rekao je on.

U vezi sa pretećim diskursom koji je iznela Srpska lista, nisu se oglasile ni Vlada ni Evropska unija, koja olakšava dijalog Kosovo-Srbija.

Ali, posle zakletve novog gradonačelnika Severne Mitrovice, ministar lokalne samouprave Eljbert Krasnići upozorio je da će se procesi polaganja zakletvi sprovesti i u ostale tri severne opštine.

„Narednih dana, naravno, nastavićemo sa organizacijom skupštinskih sednica, konstituisanjem skupština gde bi trebalo da se održe i polaganjem zakletve gradonačelnika opština. Naravno, predlog datuma će doći od samih izabranih predsednika i ja kao ministar ću im pomoći u organizaciji sednica“, rekao je Krasnići.

„Sednice se organizuju u koordinaciji sa skupštinama opština. U mandatu je izabranih predsednika da sazovu sednicu. Onog trenutka kada sazovu sednicu, tada ću pomoći”.

Pre dva dana, prvo američki ambasador Džefri Hovenijer, a potom i ostali ambasadori zemalja Kvinte pozvali su kosovske institucije da ne koriste silu u procesu obezbeđivanja pristupa novih predsednika severnih opština opštinskim objekata.

A zbog sile kojom su sprečili ulazak u objekat opštine Zvečan, prošle nedelje su uhapšene dve osobe. U međuvremenu, nekoliko dana kasnije, saslušana su još dvojica, koje je policija uhvatila kod ulaza u zgrade Opštine Zubin-Potok.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.