Vlada Kosova: Suspendovanje sporazuma o ZSO-u "normalna procedura"

"Privremena mera od strane Ustavnog suda je normalna procedura i obustava primene Sporazuma o Asocijaciji opština sa srpskom većinom čeka konačnu presudu Ustavnog suda," saopšteno je danas iz Vlade Kosova. Kosovska vlada se danas zvanično oglasila nakon što je Ustavni sud Kosova juče doneo odluku da se sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština, koji je potpisan 25. avgusta, privremeno suspenduje.

"Vlada Republike Kosovo ostaje posvećena dijalogu u Briselu za normalizaciji odnosa između Republike Kosovo i Republike Srbije i implementaciji sporazuma postignutih u tom procesu," navodi se, takođe, u saopštenju. 

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga poslala je krajem oktobra sadržaj sporazuma o Zajednici srpskih opština Ustavnom sudu, kako bi sud doneo odluku o ustavnosti sporazuma, a nakon snažnog protesta kosovske opozicije predvođene pokretom "Samoopredeljenje", blokade rada kosovskog parlamenta i upotrebe nasilja – uz korišćenje suzavca nekoliko puta u samoj skupštinskoj sali, kao i na ulicama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.