Osam studenata PU sa sedištem u KM dobilo stipendije Fondacije „Studenica“

FOTO: KoSSev

Osmoro najboljih studenata sa Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, dobitnici su stipendija Fondacije „Studenica“. Vrednost jedne stipendije je 1.500 američkih dolara na godišnjem nivou, a osim što je za njih ovo vid finansijske pomoći, dodatna im je i motivacija za dalji rad. 

Priznanje za sjajne rezultate dobili su Nikola Ilić, Jovana Pešić, Marija Popović i Katarina Milić sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

Sa Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici stipendije su dobili Novak Ristović i Aleksandar Milenković.

A nagradu za svoj uspeh dobile su i Milica Pešić sa Filozofskog, kao i Tamara Radivojević sa Učiteljskog fakulteta.

Zadovoljni što je njihov dosadašnji trud i rad na ovaj način zapažen, ostalim studentima savetuju da ulažu u sebe i uče.

„Stipendija mi znači kako u finansijskom, tako i u psihološkom smislu jer naš trud i naše zalaganje ne ostaju nezapaženi”, kazao je Nikola Ilić za KoSSev.

Njegova koleginica Milica Pešić se slaže: „To je snažna motivacija da se i dalje trudimo da ljubavlju i radom ostvarujemo postavljene ciljeve i opravdamo poverenje koje nam je pruženo“.

Takođe dobitnica stipendije ove Fondacije, Tamara Radivojević otkriva nam kako je ona došla na ideju da se prijavi na konkurs za stipendiju, ali i kako je postala stipendistkinja.

„Prilikom razgovora sa jednom od koleginica koja je već dve godine stipendistkinja Fondacije ‘Studenica’, rešila sam da konkurišem za istu i postanem deo njihove Fondacije. Na osnovu uspeha koji sam ostvarila u toku studiranja, uspešnog intervjua sa Fondacijom, izabrana sam za njihovu stipendistkinju i čast mi je da budem deo nje“. 

Katarina Milić, imala je poruku za sve kolege, ali i mlade ljude – da se obrazuju i veruju u sebe, jer će, kako je istakla, neko to prepoznati, kao što je to kod nje bio slučaj.

„Volela bih da svi studenti i uopšte mladi ljudi, rade na sebi kroz sve vidove formalnog i neformalnog obrazovanja jer će njihov rad i trud uvek da se isplati i neko će sigurno prepoznati da vredite. Dokaz za to je i ovo priznanje u vidu stipendije“, kazala je.

Znanje je nešto što niko ne može da nam oduzme i koliko god koreni obrazovanja bili gorki, plodovi su ipak slatki

Za stipendiju Fondacije „Studenica“ školske 2022/2023. godine konkurisalo je više od 500 studenata.

Pravo da konkurišu imali su svi srpski studenti koji studiraju u Srbiji, Republici Srpskoj, BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori.

Vrednost jedne stipendije je 1.500 američkih dolara, na godišnjem nivou.

Fondacija je neproftina organizacija sa sedištem u SAD, osnovana 1993. godine.

Osnovana je od strane uglednih pojedinaca srpske dijaspore u Americi, kako bi pomogli intelektualni i ekonomski napredak srpskog naroda i razvoj društva u Srbiji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.