Oružani incident kod Gračaničkog jezera sa etničkom pozadinom?

Gračaničko jezero
FOTO: RTK2

Šta se dogodilo juče na Gračaničkom jezeru, odnosno kod Badovca, u selu Mramor, kada je, kako se sumnja, pripadnik Kosovske policije ranio dva mladića? Policijski inspektorat Kosova potvrdio je samo to da se vodi istraga povodom navoda da je policajac ranio dve osobe. Kosovski mediji takođe do danas ne navode druge detalje. Dan kasnije, sa srpske strane pojavile su se informacije da su na grupu srpskih mladića i devojaka navodno pucala dva Albanca, da bi potom policajac koji se nalazio u društvu Srba, u samoodbrani uzvratio paljbom.

Kosovski mediji javili su juče da je u selu Mramor, kod Badovačkog jezera došlo do pucnjave, te da se policajac sumnjiči da je pucao iz vatrenog oružja na dve osobe koje je i ranio. Kosovski mediji pozvali su se na potvrdu Bajrama Fetahua iz Policijskog inspektorata Kosova, kao i portparola policije za region Prištine Agrona Borovcija. RTK je javila da se radi o mladićima starim 23, odnosno 28 godina, bez daljih detalja. U međuvremenu i PIK se oglasio saopštenjem navodeći da je istraga u toku.

Danas se za RTS kao i portal Kosovo online pojavilo svedočenje Marka Petkovića koji tvrdi da je svedok ovog incidenta.

„Zaustavili su se na nekoliko metara od nas. Prijatelj koji je bio sa nama je po nacionalnosti Goranac, radi u policiji i govori albanski jezik. Prišao je do njih i zamolio ih da napuste mesto jer je situacija bila neprijatna. Pomerili su se sa tog mesta i zaustavili nedaleko od naših automobila i jedan od njih je počeo da puca iz pištolja na nas. Jedan od drugova je povikao da se spustimo prema zemlji i od metaka nas je zaštitio krovni deo karoserije automobila. Prijatelj policajac je uzvratio paljbu kada su napadači krenuli da beže prema selu Mramor“, rekao je Petković.

Kasno sinoć i KoSSev je kontaktiralo lice koje je zatražilo da bude aninomno, a koje je takođe navodni svedok, sa tvrdnjom da je grupa srpskih mladića i devojaka napadnuta na etničkoj osnovi i to „samo zato što su slušali srpsku muziku“. Ovo lice takođe navodi da se nije radilo „o obračunu policajca“ jer je policajac koji je navodno uzvratio vatrom, bio u civilu, a da albanski mladići nisu znali da se radi o pripadniku Kosovske policije. Iako je lice bilo spremno da svedoči i pruži detalje za naš portal, insistiralo je na anonimnosti.

KoSSev do objavljivanja vesti nije uspeo da dobije zvaničnu potvrdu ovih navoda.

Međutim, večeras se oglasila Kancelarija za KiM koja potvrđuje da je izvršen napad na srpske mladiće i devojke.

„Napad do koga je juče došlo na Gračaničkom jezeru, a u kom je u pravcu grupe srpskih mladića i devojaka ispaljeno više hitaca od strane dvojice Albanaca, predstavlja najdirektnije ugrožavanje života srpske dece. Njihov jedini greh je bio što su bili na izletu i družili se kraj jezera“, navela je Kancelarija za KiM u saopštenju.

U ovom saopštenju Kancelarija poručuje i da „ovakve situacije prizivaju bolna sećanja na strašne zločine u prošlosti, u kojima su na KiM stradala nevina deca“.

„Srbi u Gračanici su sa pravom ogorčeni“ poručuje Kancelarija i zahteva da se napad na njih tretira sa najvećom pažnjom.

„Kancelarija za KiM uporno upozorava na povećani broj etnički motivisanih napada prema Srbima u pokrajini i krajnje je vreme da se ovakva upozorenja shvate najozbiljnije“, navodi Kancelarija.

U saopštenju je takođe pozvala i „one međunarodne organizacije čiji je mandat i odgovornost da Srbima na KiM garantuju bezbednost, da ovaj napad, u čijem se središtu našla srpska omladina“ tretiraju sa najvećom pažnjom, dodavši da on nipošto ne sme proći nekažnjeno.

Kancelarija za KiM poručuje da je za Beograd očuvanje mira i stabilnosti najveći prioritet, te da „krhka bezbednosna situacija mora biti očuvana“. Prištini poručuje da „ne daje zamah albanskim ekstremistima koji bi da stvaraju haos na terenu, ubijaju decu i proteruju Srbe“.

Srpska lista i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić takođe su osudili ovaj incident.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.