Oružane snage u koordinaciji sa NATO-om

Izvor: Epoka e Re (Tekst na engleskom originalno preuzet sa www.media.unmikonline.org)

Ministar Bezbednosnih snaga Kosova (BSK), Agim Čeku je izjavio u ponedeljak da je najava osnivanja Oružanih snaga Kosova  obavljena u potpunoj koordinaciji sa NATO-om i ostalim strateškim faktorima. Čeku je rekao da kosovske institucije imaju bliske odnose sa NATO-om i da je provera celokupnog sektora bezbednosti urađena pod supervizijom savetodavnog tima NATO-a.

Čeku je takođe rekao da je uveren da bi formiranje Oružanih snaga Kosova bilo u interesu i Kosova i NATO-a, jer mirovne trupe KFOR-a ne bi morale da ostanu na Kosovu zauvek.

“Kosovo treba da ima vlastite odbrambene kapacitete i da jednog dana preuzme odgovornost za vlastitu bezbednost. To je postepeni proces koj vodi do uspostavljanja kosovskih odbrambenih kapaciteta i istovremeno stvara uslove za smanjenje prisustva i eventualni odlazak NATO-a sa Kosova. Ovaj proces je veoma dobro proučen i to u koordinaciji sa našim strateškim partnerima”, dodao je Čeku.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.