Oružane snage smekšale DSK za rezervisana mesta

Izvor: RTK 2/Koha ditore/Tribuna (tekst je izvorno preuzet i nije lektorisan)

Insistiranje da sadašnji skupštinski saziv donese odluku o formiranju Oružanih snaga Kosova (FAK) razlog je da jedan deo kosovske opozicije ublaži svoj stav prema zahtevu predstavnika manjinskih zajednica za produžetak rezervisanih mesta, prenosi ”Koha ditore”.

Pošto FAK ne može da prođe bez glasova manjinskih zajednica, iz najveće opozicione partije DSK koja je do sada bila protiv zahteva za rezervisana mesta, rečeno je da će razmotriti svoj stav ukoliko postoji inicijativa vlade. 

Očekuje se da će se lideri političkih partija sastati u ponedeljak kako bi pokušali da nađu kompromis.
 
Vlada Kosova traži po svaku cenu da sadašnji saziv Skupštine izglasa ustavne amandmane za otvaranje puta za stvaranje Oružanih snaga (FAK) kako se ne bi to pitanje ostavilo budućoj vladi zbog prepreka koje bi mogla da postavlja lista ”Srpska”, kao vodeća srpska partija za koju se očekuje da će da udje u Skupštinu.
 
Vladini funkcioneri su negirali da postoji sporazum da se zajedno sa FAK-om glasa i za nastavak rezervisanih mesta, 
 
Ali, manjinci čiji je glas neophodan za to, su uslovili transformaciju SBK nastavkom rezervisanih mesta. Iako je DSK do sada kategorički bio protiv zahteva manjinaca, njegovi funkcioneri su rekli da će razmotriti predlog vlade ukoliko on postoji. 
 
List saznaje da je kao rešenje pominjana mogućnost da se manjinskim predstavnicima produže rezervisana mesta, ali ne na 20 koliko ih sada ima. 
 
Očekuje se da će se u vezi toga u ponedeljak održati sastanak lidera političkih partija kako ne bi propalo donošenje odluke za FAK.
 
List ”Tribuna” piše da na sastanak lidera političkih partija u vezi budućih parlamentarnih izbora rukovodioci dveju najvećih stranaka dolaze sa različitim agendama. 
 
Dok Tači podržava većinske partije da se u zamenu za glasove za FAK manjinama produže rezervisana mesta, predsednik DSK traži samo sporazum za datum izbora 
 
Očekuje se da će se lideri DPK i DSK, Hašim Tači i Isa Mustafa sastati sa predstavnicima partija sa dve različite agende. 
 
Dok Tači najavljuje da će tražiti još jedan kompromis većine i manjine, da se u zamenu za glasove za formiranje Oružanih snaga Kosova, manjinama produže rezervisana mesta u Skupštini, lider DSK, prema pouzdanim izvorima ide na satanak sa samo jednim zahtevom- za dogovor oko datuma izbora. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.