Orlić sa britanskim parlamentarcima: Stav Ališe Kerns je lični, a ne zvanični

FOTO: Fejbuk/Vladimir Orlić

Delegacija Parlamenta Velike Britanije juče je na sastanku sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem, poručila da izjava britanske poslanice Ališe Kerns o švercu oružja iz centralne Srbije na Kosovo, u koji je umešana Srpska pravoslavna crkva (SPC), predstavlja njen lični stav, a ne stav britanskog parlamenta ili vlade.

Orlić je na sastanku ukazao na oštre reakcije i „opravdanu ogorčenost“ javnosti u Srbiji zbog teških optužbi koje je, na račun SPC i zdravstvenog sistema na Kosovu, nedavno iznela predsedavajuća Odbora za spoljnu politiku britanskog parlamenta Ališa Kerns.

„Njene reči je odmah demantovao KFOR. Važno je da tako flagrantnih primera neodgovornosti ne bude, a da, kada do njih dođe, dobiju jasnu osudu“, rekao je Orlić, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Ališa Kerns je 4. jula u britanskom parlamentu izjavila da se iz centralne Srbije švercuje oružje na Kosovo vozilima Hitne pomoći, te da se „skladišti“ u prostorijama SPC.

Na sastanku sa Orlićem britanski parlamentarci su naveli da izjava Ališe Kerns oslikava isključivo njen lični stav, nikako zvanični stav Parlamenta ili Vlade Velike Britanije.

Naglasili su da u Srbiju dolaze kako bi radili na jačanju veza sa Srbijom, njenoj promociji u Velikoj Britaniji, kao i promociji sveobuhvatne saradnje i prijateljstva.

Orlić je govorio i o „teškoj situaciji“ na Kosovu i podsetio da „režim u Prištini sprečava da Srbi dobiju hranu i lekove, te da svakodnevno povlači opasne poteze sa namerom da izazove otvoreni sukob“.

Britanski parlamentarci su poručili da prate dešavanja u regionu, te da će Ujedinjeno Kraljevstvo ostati posvećeno očuvanju mira i stabilnosti u ovom delu Evrope.

Danas/FoNet

Pročitajte još:

Vučić: Za Kurtija, SPC veći neprijatelj države Kosova od mene, u toku etničko čišćenje Srba

Eparhija upozorila na moguću podmetačinu, poručuje: „Nastavak Martovskog pogroma drugačijim metodama“

Nakon optužbi britanske poslanice, ambasador Ebot sa Teodosijem: Crkva igra značajnu ulogu u unapređenju odnosa među zajednicama

Britanci šverc oružja ambulantnim vozilima u pravoslavne crkve prijavili još 2022, ali KFOR nije našao dokaze za to

Kerns optužila SPC da se u crkve unosi oružje, Eparhija zahteva hitno izjašnjavanje KFOR-a i najavljuje mere

Kurti: Prikupljamo podatke o tvrdnjama da je SPC umešana u šverc oružja, biće poznato ove nedeljePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.