Britanci šverc oružja ambulantnim vozilima u pravoslavne crkve prijavili još 2022, ali KFOR nije našao dokaze za to

Zvečan Protest kfor
FOTO: KoSSev

Iako je Kraljevski bataljon fuzilijera glavnom štabu KFOR-a još prošle godine prijavio navodno prisustvo ilegalnog oružja – KFOR za to nije pronašao dokaze, odgovorili su jutros iz ove misije na noćašnji upit KoSSev-a. Drugim rečima – „ne postoji bilo kakav dokaz koji se tiče navodnog šverca preko administrativne pogranične linije između Kosova i Srbije u Pravoslavne Crkve, a preko vozila hitne pomoći“. Ipak, za „kompletnu informaciju“ KFOR nas je uputio na Kosovske bezbednosne organizacije – a to je u ovom slučaju pre svega Kosovska policija.

Poslanica Ališa Kerns uputila je na zasedanju parlamenta Velike Britanije u utorak seriju kritika na račun zvaničnog Beograda i Srba sa Severa, braneći pritom Prištinu, uz tvrdnje da je Srbija ta koja je kriva za novonastalu krizu.

Govoreći o incidentima na Severu Kosova i sukobu sa KFOR-om maja meseca u Zvečanu, ona je poručila da je reč o „brutalnom napadu milicije koju podržava, finansira i naoružava Beograd“.

Osim toga iznela je i optužbe na račun Srpske pravoslavne crkve, navodeći da ona učestvuje u švercovanju naoružanja.

„U Vladi su svesni, jer su se fuzilijeri tek vratili sa služenja u KFOR-u, da se oružje švercuje preko granice iz Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći. Kada naše trupe postanu svesne toga i pokušaju da dobiju dozvolu da reaguju, (dobijanje prim, red.) dozvole traje predugo. Kada se dobije dozvola – kakvo iznenađenje — hitna pomoć se pojavila pred crkvom i opet iznela sve oružje“, kazala je ona.

Izjavu ove poslanice juče su odmah preuzeli prištinski mediji, ali i korisnici na društvenim mrežama, prvenstveno albanske nacionalnosti, tagujući pritom evropske i američke zvaničnike, kao i posrednike u dijalogu.

Pojedini albanski portali, pre svega GeoPost, preneli su vest uz video snimak i tvrdnju da on potvrđuje navode poslanice o švercovanju oružja.

Naglašavaju da je reč o klipu koji je usnimljen 6. decembra prošle godine, odnosno kada su napadnute prostorije Opštinske izborne komisije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Čak navode i da je u ovom konkretnom slučaju „misiju krijumčarenja oružja“ izvršio nedavno uhapšeni Srbin M.M, za kojeg prištinske vlasti tvrde da je jedan od vođa Civilne Zaštite, koju je nedavno kosovska vlada proglasila za terorističku organizaciju, zajedno sa Severnom Brigadom.

Naglašavaju da su tada M. M. i drugi članovi Civilne zaštite komunicirali sa osobama u vozilu hitne pomoći, te da je u njemu bilo oružje.

Na snimku, međutim, nema prikaza crkve ili sveštenih lica.

Kasno sinoć oglasila se i Srpska Pravoslavna Crkva, odnosno Eparhija raško-prizrenska.

Osim što su saopštili da su duboko zabrinuti zbog izjave britanske poslanice, poručili su da se radi o opasnoj optužbi koja kriminalizuje SPC i koja se već, kako primećuju, koristi od strane pojedinih kosovskih medija za širenje verske i etničke mržnje.

Naglasili su i da se time direktno ugrožava sveštenstvo.

Eparhija je sinoć zatražila da se hitno provere optužbe, a da se KFOR javno oglasi i javnosti saopšti da li mogu da potvrde navode britanske poslanice.

„Jer je nemoguće da britanski vojnici KFOR-a imaju ove informacije, a da ih ne saopšte svojim nadređenim strukturama u komandi KFOR-a“, naveli su.

Ukoliko bi se ove tvrdnje pokazale kao istinite, iz Eparhije poručuju da bi crkvena lica za koja se dokaže da su eventualno umešana u zloupotrebu objekata SPC i crkvene službe za navodno prenošenje ili skladištenje oružja, snosila „najstrožije crkvene kazne“, te da ne bi mogla da nastave službu.

Međutim, u slučaju da KFOR ne može da potvrdi istinitost ovih tvrdnji, Eparhija raško-prizrenska zatražiće preko britanske ambasade u Prištini izvinjenje poslanice zbog „zapaljive i netačne izjave koja ima ozbiljne posledice“.

„Eparhija raško-prizrenska ne želi na bilo koji način da ove tvrdnje gđe. Ališe Kerns o SPC na Kosovu i Metohiji ostanu na nivou kleveta i postanu sredstvo za nametanje kolektivne krivice našoj Crkvi, i zato one što pre moraju biti ispitane i odgovorni za eventualna krivična dela ili širenje lažnih informacija javno imenovani, a javnost o svemu bude obaveštena“, naveli su.

Naglasili su da u protivnom ove optužbe predstavljaju „akt širenja verske netrpeljivosti“, ali i „direktan poziv za nasilje“ protiv SPC „koja je godinama izložena fizičkim napadima, raznim klevetama i drugim oblicima diskriminacije na Kosovu i Metohiji“.

„Eparhija raško-prizrenska Srpske pravoslavne crkve je svojim delovanjem i izjavama u poslednjih trideset godina, pre i posle oružanog konflikta na Kosovu i Metohiji, veoma jasno bila i ostala protiv bilo kakvog nasilja, jer je ono suprotno osnovnim evanđelskim principima i misiji Crkve. Zato i ovim povodom želi da postupi sa punom ozbiljnošću i odgovornošću“, podcrtali su iz Eparhije.

KFOR: Nemamo dokaza

KFOR se oglasio rano jutros, uz navode da oni takve dokaze nemaju.

„Događaj koji je spomenula članica Britanskog parlamenta odnosi se na 2022. godinu, kada je kraljevski bataljon fuzilijera bio raspoređen na Severu Kosova, kao podrška misiji KFOR-a“, naveli su iz ove misije.

„Navodno ilegalno prisustvo oružja prijavljeno je štabu KFOR-a, ali nakon dalje istrage kako bismo to potvrdili – nije bilo dokaza za ono što je prijavljeno“, stoji u pisanom odgovoru za KoSSev uz naglasak:

„Ne postoje ni dokazi koji se tiče navodnog šverca koji se sprovodi preko administrativne granične linije između Kosova i Srbije u pravoslavne crkve vozilima hitne pomoći“.

Ipak, KFOR na kraju poručuje da za kompletnu informaciju:

„Ova vrsta aktivnosti pripada vladavini prava, što je u nadležnosti Kosovskih bezbednosnih organizacija“.

Kerns optužila SPC da se u crkve unosi oružje, Eparhija zahteva hitno izjašnjavanje KFOR-a i najavljuje merePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.