Orlić na sastanku sa šeficom UN u Beogradu: Stolica za tzv. Kosovo u UN ne dolazi u obzir

FOTO: Instagram/vladimir_orlic

Dok se u Njujorku održava 77. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa šeficom ove organizacije u Beogradu, Mari Jamašitom, danas je razgovarao predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić. „Jasna je poruka predsednika Srbije da bilo kakva stolica za tzv. Kosovo u Ujedinjenim nacijama ne dolazi u obzir. Na taj način branimo svoj državni i nacionalni interes, ali i međunarodno javno pravo i osnovne principe na kojima počivaju Ujedinjene nacije“, poručio je on tokom sastanka.

Izrazivši zadovoljstvo što se sastanak sa Jamašitom održava upravo u vreme zasedanja skupštine UN-a, Orlić je dodao i da smatra da će to biti izvanredna prilika da se stavovi Srbije ponovo čuju na tako važnom mestu i da se podvuče principijelna posvećenost Srbije međunarodnom pravu i „nama najvažnijim pitanjima, očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta države“.

„Pitanje ko još može da kaže da to radi principijelno kao Srbija. S tim u vezi, jasna je poruka predsednika Srbije da bilo kakva stolica za tzv. Kosovo u Ujedinjenim nacijama ne dolazi u obzir. Na taj način branimo svoj državni i nacionalni interes, ali i međunarodno javno pravo i osnovne principe na kojima počivaju Ujedinjene nacije. Ugrožavanje ovih temelja značilo bi i ugrožavanje same organizacije UN“.

Šefici Kancelarije UN u Beogradu je poručio da srpska strana ulaže ogromne napore u dijalog sa Prištinom i insistira na pronalasku rešenja koje čuva mir.

Istakao je da je saradnja sa Kancelarijom UN u Beogradu za Srbiju važna u „teškoj borbi sa iracionalnim pristupom Prištine koja, ne samo da flagrantno krši sve postojeće dogovore, ignoriše i gazi svoje obaveze, već na dnevnom nivou povlači poteze koji vode ka eskalaciji“.

S tim u vezi, kako je dodao, važna je i pravovremena reakcija predstavnika UN na KiM.

„Srbija, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, zalaže se za jasno i dosledno sprovođenje Rezolucije SB UN 1244 i od najvećeg je značaja da se ona sprovodi u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom“, naglasio je Orlić.

Jamašito je, kako to prenosi Narodna skupština Srbije, poručila  da je Srbija važna članica Ujedinjenih nacija i da su međusobna saradnja i odnosi na izvanrednom nivou.

Najavila je novi izveštaj generalnog sekretara UN o radu UNMIK-a, koji će biti „činjenični prikaz situacije na KiM“.

„Pristup Srbije rešavanju pitanja vezanih za Kosovo koji se fokusira na dijalog pod pokroviteljstvom EU je razumljiv i logičan, a Kancelarija UN u Beogradu teži da bude konstruktivan partner u naporima da se nađe rešenje za ovo teško pitanje“, kazala je Jamašito.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.