Retki proizvođači organske hrane ali ona kupcima sve primamljivija

Organska proizvodnja
Foto: RTK2

Iako se na pijacama i u dućanima može naći raznovrsno povrće, malo je onih koji se odlučuju za proizvodnju bez upotrebe pesticida. Porodica Živkovic iz Donje Budrige se upravo na ovakav način bavi proizvodnjom paprika i paradajza.

KoSSev: I u Srbovcu na Severu Kosova, Siniša Milentijević uzgaja organsku hranu, koju prodaje u Kosovskoj Mitrovici. Nedavno je KoSSev posetio ovog vrednog proizvođača, a šta smo zabeležili rečju i kamerom na njegovoj njivi podsetite se u: Organska proizvodnja u Srbovcu – „tako su radili moji preci a tako radim i ja“

Živkovići su sa proizvodnjom povrća na otvorenom krenuli pre ’99.godine, a od 2006.godine i u plastenicima. Jedni su od većih proizvođača u Opštini Parteš-Pasjane, a paprika i paradajz su u potražnji više nego što se proizvedu. Vremenski uslovi ove godine i te kako pogoduju povrću.

”Ove godine će biti možda malo manji rod, ali je ekstra kvalitet. Negde oko 500-600 kilograma prodajemo nedeljno, ali to je već drugi mesec kako prodajemo, smanjuje se. Veća je potražnja, ali imamo manje paradajza, zato sledeće godine planiramo da zasadimo od 4-5.000 korena, zato što je potražnja mnogo veća, nego što možemo mi da isporučimo”, rekao je Radomir Živković.

Mnogo rada pa zarada napominje Radomir. Zadovoljan je tržištem, a svoje proizvode uglavnom plasira u Gnjilanu, Štrpcu i Gračanici. Pored paradajza tu je i paprika, koja je u letnjim mesecima veoma tražena.

„Ove godine smo povećali proizvodnju za 20.000 korena. Sadimo naše sorte vezenku, ajvarku najviše zato što radimo ajvar i imamo dosta potražnje za ajvar, tu je i somborka, amanda i ljute paprike. Ove godine planiramo da radimo jedan pogon, sad čekamo od Vlade, videćemo ako nam Srbija nešto bude pomogla dobro, ako ne krenućemo sami“, kaže Živković.

Proizvodnjom ajvara bave se porodično, a kad pomoć zatreba, angažuju i radnike.

„Isplativ je posao, mislim da je svake godine sve veća potražnja za domaćom hranom, jer uvozna hrana – paradajz ili paprika iz Grčke, ili Albanije, to nije kvalitetno, naši kupci traže domaći paradajz da jedu zdravu hranu i sve više moramo da povećavamo“, rekao je Radomir.

Nakon paradajza i paprike Živkovići nastavljaju sa proizvodnjom kornišona.

S obzirom na to da je cena domaćeg povrća sve veća, Radomir poručuje i ostalima da razmisle o bavljenju povrtarstvom.

RTK2

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.