Srpske naslovnice olujno o Kosovu: Intenzivirane slike rata i zločina

Osim što je centralna politička figura za kosovsku javnost, kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj je već danima i glavna ‘zvezda’ srpskih dnevnih listova i tabloida. Uz vesti o starletama, i drugih lascivnih naslova, upozorenja o katastrofama, crne hronike i ponekog podsećanja na proteklog Svetog Iliju,  ‘omaž’ dojučerašnjem koalicionom partneru Srpske liste koju podržava zvanični Beograd zauzima centralna mesta na većini naslovnica.

Vremeplov u slikama ljubitelje novina u Srbiji podsetio je na maskirne uniforme OVK, kalašnjikove, Žutu kuću, a kroz reči – na „vađenje organa“, „iščupano srce“, „organe u frižideru“ i „nove dokaze“ Srbije sa „500 svedoka“ koje treba sakriti od Haradinaja.

Od juče kosovskom kolegi ‘parira’ i hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarević. Veselo je proslavila Oluju dok se u Srbiji služio parastos. „BOLESNICA Odvratna ženo, idi leči se/Kolinda: Žao mi je što nisam ubijala Srbe“ svoje čitaoce informiše Kurir.

Pratili smo naslovne strane srpskih listova od početka avgusta. Svakodnevno se na njima nalaze vesti koje se tiču Kosova i Metohije i Albanaca. Osim naslova o Ramušu Haradinaju, od 3. avgusta, već danima dominiraju i naslovi o tragediji koja se dogodila na auto-putu Beograd-Niš, a za koju se sumnja da ju je izazvao vozač iz Finske, kako je javljeno – albanskog porekla, i u kojoj je stradala četvoročlana porodica sa dvoje dece.

„Šiptar zaspao za volanom i ubio Pešiće“, uz vest o Kolindi je današnja naslovnica Informera. U lidu vesti se kaže da je Albanac koji živi u Finskoj, čije puno ime i prezime navodi Informer, priznao da je kriv za tragediju koja je potresla srpsku javnost ovih dana, a u kojoj su stradali osmogodišnji blizanci, otac i baka.

I dan ranije slični naslovi: „Šiptar pobio celu porodicu iz Kragujevca“ – ponovo Informer. „HOROR KOD POŽAREVCA: Albanac kolima ubio celu porodicu“ – Srpski Telegraf.

Ipak, na naslovnicama dominira dojučerašnji koalicioni partner Srpske liste, stranke koju podržava vlast u Beogradu.

„Haradinajeva specijalna jedinica unutar OVK: Mudžahedini Srbe žive spaljivali“, Večernje novosti donose danas na naslovnici, dok je centralno mesto u Politici: „Protiv Haradinaja svedočilo 500 Srba“.

„Dogovor o kontroli na Kosovu i u Makedoniji: Bliske veze i poslovi Zaeva i Haradinaja“ – udarna vest je za Blic koji je prethodnim danima prednjačio sa šokantnim naslovima o kosovskom premijeru kao brutalnom ratnom zločincu.

U Večernjim novostima takođe pariraju Blicu po izboru teme: „I HARADINAJEVA DOKTORKA IDE U HAG“, a dan ranije, 3. avgusta: „Haradinaj je zapadu obavio krvavi posao“, pozivajući se na kako su ga predstavili, eksperta za Balkan, profesora Borisa Šmeljova.

A Danas, kao i do sada u odnosu na ostale dnevne listove, ima jedinstven naslov: „Srpska opozicija sa Kosova sumnja da ih Beograd prisluškuje“.

Blic je nekoliko dana na centralnom mestu naslovnice objavljivao, kako je predstavio – „VELIKA SERIJA BLICA – TRGOVINA ORGANIMA I ULOGA HARADINAJA“ –  u okviru koje su svoje čitaoce informisali o brutalnim zločinima za koje navode da je počinilac, odnosno organizator, Ramuš Haradinaj.

„ZARADILI BOGATSTVO NA ORGANIMA SRBA“; „UNMIK IMA DOKAZE O HARADINAJEVIM ZLOČINIMA: ŽIVOM MOMKU IŠČUPALI SRCE U ‘ŽUTOJ KUĆI“; „SRBIMA VADILI ORGANE I TELA BACALI NA SEOSKO GROBLJE“; „STRAŠNO SVEDOČENJE: NE MOŽEMO ORGANE DOVEKA DA DRŽIMO U FRIŽIDERU“.

Bez serijala, ali pariraju sa naslovima ostale novine:

„OVI DOKTORI SU KASAPILI SRBE I VADILI IM ORGANE“ – Srpski telegraf od 2. avgusta.

„STRAVIČNO: NOVI DOKAZI O ZVERSTVIMA HARADINAJA – UBIO TROJE DECE DOK SU KLEČALA“ – Kurir narednog dana – 3. avgusta.

Sa umerenijim naslovima su Politika – „Novi dokazi protiv Haradinaja u slučaju ‘Žuta kuća“: Ima svedoka zločina, treba ih zaštititi“ i Večernje Novosti: „Beograd ima dodatne dokaze. Nova optužnica protiv Haradinaja?“

Politika i Večernje novosti su centralno mesto na naslovnicama 3. avgusta posvetili i vesti da su katolički biskupi s Kosova na ostacima pravoslavnog hrama Sv. Nikole održali misu, sa inicijativom da to postane tradicija za Dan albanske dijaspore: „SKAREDAN ČIN ALBANACA: DRŽALI MISU U SRPSKOJ SVETINJI“ (Novosti) i „Prekrajanje istorije u Novom Brdu – Misa u pravoslavnom hramu“ (Politika).

Konačno, nešto je od vesti o kosovskometohijskom pitanju iz svetskih centara – SAD i Rusije: „Imamo podršku ruske vojske za izazove na KiM-u“, pišu Večernje Novosti, citirajući načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića.

„Beograd bliži Trampu, Priština igra na kongres“, za umereniji naslov opredelila se Politika juče. „Dobra vest za Srbiju: Tramp otkačio albanskog lobistu – Džon Ratklif neće biti šef američkih obaveštajaca“, saznaje Kurir.

Na kraju su se srpski listovi potrudili da se setimo i nekadašnjeg jednog od najbližih Miloševićevih saradnika, bivšeg premijera i predsednika Nikole Šainovića, ali i druga u haškom tribunalu, osuđenog za ratne zločine na preko 20 godina. „Nikola Šainović potvrdio: Kosovo su nam otimali i u Dejtonu“.

Tekstovi o navodnim zločinima Ramuša Haradinaja u srpskim medijima objavljuju se serijski od kada se on po treći put odazvao sudu za ratne zločine koji se nalazi u Hagu – dva puta pred sudom za zločine u bivšoj Jugoslaviji 2005, i 2012, a u julu ove godine i pred Specijalizovanim većem za zločine na Kosovu.

SVEDOČENJA SABORACA O ZVERSTVIMA HARADINAJA: Vadio oči srpskim policajcima, sipao so na rane i urinirao po žrtvama

SVI SU SAGLASNI! Ramuš Haradinaj će biti osuđen na DOŽIVOTNU ROBIJU?! (VIDEO)

DOKAZI ZA BRUTALNA UBISTVA I MUČENjA: Srbija ustupila Hagu novu dokumentaciju protiv Haradinaja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.