Orahovac: Polomlјene krstače Srba sahranjenih pre samo dva meseca

Širom Kosova i Metohije juče su obeležene zadušnice. Osim polomljenih nadgrobnih spomenika, Srbi iz Orahovca su na starom gradskom groblju zatekli i polomlјene krstače na grobovima Marije Radić i Zorana Lukića, koji su poslednji sahranjeni, u martu. Na starom groblјu ostalo je jedva desetak čitavih nadgrobnih ploča, ostale su ranijih godina ili polomlјene ili oborene na zemlјu – javlja portal GračanicaOnlajn.

Orahovčani su obilazeći groblje nailazili i na kosti davno uginulih životinja razbacane po grobnim mestima. Groblјe je obraslo u korov, a sam ulaz pretvoren je u deponiju, prenosi isti portal, navodeći i svedočenje meštana:

„Srbi iz Orahovca kažu da nemaju više kome da se žale, jer kosovski organi reda do sada nisu rasvetlili ni jedan slučaj srknavlјenja i uništavanja srpskih nadgrobnih spomenika.“

Staro gradsko groblјe u Orahovcu, nalazi se na putu prema Mališevu i udalјeno je skoro 500 metara od poslednjih srpskih kuća u severnom delu grada, u kome još uvek živi blizu 300 preostalih Srba.

Zbog bezbednosti, od rata Srbi iz Orahovca sahranjuju svoje preminule u porti crkve Uspenja Presvete Bogorodice, podseća Gračanica online.

Zadušnice u Orahovcu započinju upravo u crkvi, u kojoj lokalni paroh služi parastos pominjanjem imena upokojenih.

U pratnji članova porodice, orahovački paroh Velјa Stojković je juče i obišao grobove preminulih, koje je okadio tamjanom i prelio crnim vinom.

Polomljene nadgrobne ploče oni koji obeležavaju zadušnice svake godine zatiču i na groblju u južnom delu Mitrovice. Mitrovičko groblje Mitrovčani na zadušnice uglavnom obilaze organizovano, dok drugi deo građana obilazi grobove prijatelja i rođaka na zvečanskom groblju u Rudaru.

Foto: Olivera Radić
Foto: Olivera Radić


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.