RTK2 o najavljenim tužbama policajaca protiv KoSSeva: Ko je nadležan za komentare građana na Internetu?

Dvojica policijskih službenika iz Severne Mitrovice uputili su zahteve redakciji KoSSeva, u kojima se žale na komentare građana na vest koji je ovaj portal objavio na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, a koji se tiču njihovog rada. Podnošenjem ovog zahteva oni žele da zaštite svoja prava, pozivajući se na Civilni zakon protiv kleveta i uvreda. Međutim, iz redakcije KoSSeva stiže drugačiji odgovor, tvrde da oni nisu objavili komentar i da ovaj portal snosi odgovornost za objavljene tekstove, a ne i za pristigle komentare građana putem društvenih mreža.

Na adresu redakcije KoSSeva pre dva dana stigli su zahtevi dvojice policijskih službenika iz Severne Mitrovice, zbog komentara građana preko društvenih mreža koji su „direktno usmereni na vređanje dostojanstva dotičnih osoba“. Komandir policijske stanice u Severnoj Mitrovici, Đorđe Karamarković nije hteo pred kameru RTK2, jer, kako kaže, ne želi da širi javnu raspravu.  RTK2 je poslao i zahtev koji je uputio redakciji KoSSeva u kome se navode razlozi ovakvog delovanja.

„Zahtev

Dana 11.05.2018. godine objavili ste tekst o izveštaju koji sam predstavio, u sklopu istog teksta objavili ste jedan komentar od lica koji se predstavlja kao Kušljo Gušter, u kome on navodi da sam ja na sednici SO Severna Mitrovica bio pijan itd, pa na osnovu člana 12. Civilnog Zakona protiv kleveta i uvreda podnosim zahtev.

1. Da dobro proučite Civilni Zakon protiv Kleveta i Uvreda,

2. Da u Vašem prvnom licu utvrdite odgovornost lica koje je omogućilo objavljivanje navedenog komentara,

3. Da u skladu sa Zakonom izbrišete komentar sa Vašeg portala, javno se izvinite, demantujete i javno objavite Vaše procedure koje se odnose na kontrolu objavljivanja komentara koji sadrže klevete i uvrede,

4. Da mi isplatite novčanu nadoknadu za nematerijalnu štetu zbog klevete i uvrede koja mi je naneta objavljivanjem komentara uperenog protiv mene, a koje su definisane članom 3, istog Zakona.

Nadam se da ćete odgovorno sagledati i pozitivno odgovoriti na ovaj moj Zahtev, spreman sam na svaki vanparnični dogovor, a u protivnom u skladu sa citiranim Zakonom biću primoran da u parničnom postupku podnesem tužbu kod nadležnog suda,“  navodi se u zahtevu upućenom redakciji KoSSeva.

Urednica portala KoSSev, Tatjana Lazarević ističe da se komentari na ovom portalu ne ostavljaju preko njihovog veb-sajta, već za to koriste usluge društvene mreže Fejsbuk. Ovakvu vrstu delovanja vidi kao pritisak na rad portala „KoSSev“ i napominje da oni ne mogu da utvrde u kakvom se stanju tada nalazio pomenuti komandir policije.

„Ono što zakon nije predvideo, nije regulisao način na koji se komentariše putem društvenih mreža. Ja ovom prilikom hoću još jednom da naglasim da na našem portalu komentari stižu isključivo preko treće strane – u ovom slučaju preko Fejsbuka. Naročito ovo doživljavamo kao pritisak u opštoj klimi izostanka rezultata policije kada su u pitanju ozbiljna krivična dela. U tim ozbiljnim krivičnim delima svakako ubrajam i pet ozbiljnih napada na naš portal, vrlo ozbiljnih napada za ove tri godine. U takvoj klimi opšteg nezadovoljstva građana, izostankom rezultata rada policije na Severu, zamislite kako trivijalno deluje – iako razumem puno pravo pojedinca da štiti svoje pravo i dostojanstvo – kada komandir policijske stanice podnosi tužbu protiv građanina koji, recimo, iznosi navode o stanju u kojem je taj komandir na dužnosti davao izveštaj. Pritom, ja nisam u stanju da utvrdim da li se radi o tačnoj konstataciji građanina, ili netačnoj konstataciji građana. Dakle, to niko od nas nije u prilici da utvrdi, u kakvom stanju se tog dana komandir policije nalazio,“ istakla je Tatjana Lazarević, urednica portala KoSSev.

Odgovor smo potražili i od advokata Živojina Jokanovića koji ističe da su komentari građana normalna posledica objavljenog teksta i da tužba treba da se usmeri protiv lica koja su objavila te komentare.

„Ono što je na Kosovu karakteristično, za razliku od mnogih drugih država, na žalost, iz krivičnog zakona brisan je tekst kojim je sankcionisano nanošenje uvreda i kleveta. Prema tome, što se tiče krivične odgovornosti, tu za sada, neće moći da dobije nikakvu zaštitu. Međutim, kao što on sam u tekstu označava, ima pravo na naknadu u građanskom postupku, sa tim što bi, po mom dubokom uverenju, trebalo da tužbu usmeri i protiv lica koja su na Fejsbuku objavila taj tekst. Komentari građana su normalna posledica objavljenog teksta, taj tekst sam za sebe ne može da bude inkriminacija, odnosno osnov za naknadu štete, ali ako neko prenosi neistinite sadržaje, ne može biti apriori oslobođen“, kazao je advokat, Živojin Jokanović.

Ostaje da se vidi da li će strane doći do kompromisa ili će slučaj biti predat nadležnom sudu.

RTK2Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.