Kosovo: Optužnica protiv majke i dve ćerke zbog učestvovanja u aktivnostima ISIS-a

Sirija
Foto: Rodi Said, Reuters

Kosovsko specijalno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu protiv tri žene, majke i dve ćerke, osumnjičene da su učestvovale u aktivnostima terorističke organizacije ISIS u Siriji.

M.T, V.T.-D, i Š.T, optužene su da su svesno učestvovale u aktivnostima terorističke organizacije tako što su otišle u Siriju i pridružile se terorističkoj, militantnoj, ekstremističkoj organizaciji ISIS, podržavajući ovu organizaciju i njene aktivnosti i ciljeve, navodi se u saopštenju kosovskog tužilaštva.

Nakon što se suprug okrivljene M.T. vratio iz Sirije na kratko, kako navode iz tužilaštva, čitava porodica odlučila je da se pridruži borbi za Islamsku državu, „iako su znali da je takav postupak protivzakonit“.

V.T-D. i  M.T, sestre, zajedno sa svojim supruzima 4. novembra 2014. preko prelaza Đeneral Janković otišli su u Skoplje, odakle su avionom otputovali za Tursku, a zatim u Siriju.

Njihova majka Š.T. naredne godine 21. septembra 2015. zajedno sa svoja dva sina iz Prištine je otputovala za Tursku, odakle je prešla u Siriju.

U saopštenju se navodi, da su njih tri, svaka posebno u Siriji, koristeći redovan novčani iznos od Islamske države, nudile logističke usluge muškim članovima porodice koji su aktivno ratovali, a sve vreme menjajući mesto stanovanja, u zavisnosti od promene teritorije Islamske države, dok nije potpuno poražena, kada su bile prinuđene da se predaju kurdskim snagama koje su ih 24. maja, 2019. deportovale na Kosovo.

Krajem meseca, Specijalno kosovsko tužilaštvo podiglo je optužnice protiv još tri žene zbog pridruživanja ISIS-u, više o tome čitajte u:

Kosovo: Optužnice protiv tri žene zbog pridruživanja ISIS-uPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.