Optužnica protiv četiri lica zbog zloupotrebe sredstava Udruženja novinara Kosova

agk
FOTO: FB, AGK

Izvor: Gazeta Metro/Sinjali (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Osnovno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv četiri osobe osumnjičene za zloupotrebu sredstava Udruženja novinara Kosova (AGK), prenosi Gazeta Metro.

Tužilaštvo je preduzelo ovu meru nakon krivične prijave koju je podneo sam bord AGK protiv lica koja su zloupotrebila službeni položaj dok su bila na funkciji u  periodu januar 2016. – jul 2018.

Ovo je potvrdila Ljaureta Uljaj (Laureta Ulaj) iz Osnovnog tužilaštva.

„Obaveštavamo vas da je Osnovno tužilaštvo u Prištini 01.10.2019. podiglo optužnicu protiv četiri osobe za krivično delo ’zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja’, iz člana 414 Krivičnog zakonika Republike Kosovo“, izjavila je Uljaj za Sinjali.

Identitet osumnjičenih nije otkriven, a ukoliko se dokaže da su krivi, optuženima preti kazna i do 10 godina zatvora.

U junu 2018. godine, bivši bord Udruženja novinara Kosova (AGK), razrešio je izvršnog direktora AGK-a zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, sukob interesa, falsifikovanja dokumenata, lažnog izveštavanja bordu, sklapanje štetnih ugovora bez prethodnog znanja borda, kršenje statuta organizacije, ugovora o radu i važećeg zakonodavstva.

AGK takođe je usvojilo ostavku osobe zadužene za finansije, koja je ponuđena nakon predstavljanja nacrta dokumenta nezavisne revizije, gde su zabeležena kršenja i propusti u oblasti upravljanja finansijama, kaže se u ondašnjem saopštenju za javnost

Bord AGK je u to vreme javno obećao da će pokrenuti ovaj slučaj pred pravosudnim organima postavljanjem primera borbe protiv negativnih pojava, kako bi sačuvao imidž Udruženja novinara Kosova, kao jedne kredibilne organizacije koja zastupa interese novinarske zajednice na Kosovu.

„Saradnja sa pravosudnim sistemom i suzbijanje negativnih pojava unutar organizacije je jedini način da se sačuva ugled i imidž organizacije koji se gradi dugi niz godina“, navedeno je odgovoru borda AGK.

Ali, uprkos obećanju, slučaj nije uspeo da bude procesuiran pred pravosudnim organima zbog održavanja vanredne skupštine AGK.

Novi bord organizacije izabran na izborima 31. jula 2018. godine, podneo je krivičnu prijavu, koja je zajedno sa svim dostupnim dosijeima i materijalima krajem prošle godine prosleđena pravosuđu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.