Optuženi Z.A. za navodne ratne zločine, kaže da je imao prijateljstva sa Albancima

zgrada kosovskog specijalnog tužilaštva
FOTO: Kosovsko specijalno tužilaštvo

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran – jučerašnje izdanje)

Z.A. optužen za ratne zločine, kaže da je bio pripadnik kosovske policije i da je imao prijateljstva sa Albancima, a za posao koji je obavljao u policiji kaže da ga je odlikovao bivši ministar unutrašnjih poslova, Bajram Redžepi (Rexhepi).

„Nikad nisam imao problem ni sa jednim Albancem a kamoli jedno takvo delo da mi se stavi na teret. Mnogo puta sam odlikovan tokom službe i od ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija dobio sam ordene, medalje za hrabrost”, rekao je Z.A. u uvodnom izlaganju.

Prethodno je predsednica sudskog veća, sudija Valjbona Musliju-Seljimaj, (Valbona Musliu Selimaj) utvrdila promenu sudskog veća, u kom slučaju je optužnicu ponovo pročitao specijalni tužilac Ade (Atdhe) Demaj, gde je optuženi rekao da se ne oseća krivim ni po jednoj tački optužnice.

Potom je sednica nastavljena uvodnim izlaganjem gde je tužilac Demaj isto podneo u pisanoj formi, dodajući da je ovaj predmet važan jer se radi o ratnim zločinima i da je optužnica zasnovana na činjenicama i dokazima koji će biti sprovedeni u toku sudskog procesa.

Na kraju uvodnog izlaganja, Demaj se obratio poroti rečima da su sudije garancija snage i moćan glas naroda, tražeći od njih da Z.A. bude kažnjen po zakonu i da se radnje poput Z.A. ne ponavljaju u budućnosti.

Uvodnu reč dao je i Z.A branilac Vasilije Arsić je rekao da će se tokom sudskog procesa dokazati da Z.A. nije umešan u slučaj za koji tužilaštvo tvrdi da se desio.

Za to je advokat Z.A. rekao da će pred sudom izneti alibi da Z.A. u vreme za koje se tvrdi da je počinio krivično delo nije bio na Kosovu, već je bio u vojnoj službi Srbije.

U međuvremenu, drugi branilac Z.A., advokat Miloš Delević, zatražio je od suda da Z.A. bude pušten iz pritvora tako što je ponudio sumu od 30.000 evra kao jemstvo i garantovao da neće izbeći sudski proces.

Takođe, advokat Delević je rekao da boravak Z.A. u pritvoru proživljava i porodica optuženog.

Sud je, međutim, takav zahtev odbio na osnovu toga što za Z.A. još uvek nisu istekli zakonski uslovi za oslobađanje od mere pritvora.

Očekuje se da će se sudski proces protiv Z.A. nastaviti saslušanjem svedoka predloženih kao u optužnici Specijalnog tužilaštva.

Z.A. Specijalno tužilaštvo tereti za krivično delo ratni zločin protiv ratnog zločina protiv civilnog stanovništva za period februar-mart 1999. godine, gde je u saizvršilaštvu „palio, pretio i šamarao žrtvu“.

Pročitaje još:

Optuženi Z.A. za ratni zločin ’99 izjasnio se da nije kriv

Osnovni sud u Prištini odredio jednomesečni pritvor Z.A. koji se tereti za navodni ratni zločinPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.