Oprema za porodilište predata bolnici: "Dragocena pomoć mladih ljudi"

Humanitarna pošiljka – oprema za porodilište, omladinske humanitarne neprofitne organizacije "Srbi za Srbe", sakupljana u aprilu tokom poznate akcije "Trojka iz bloka", kao i posebnim uplatama, uručena je danas porodilištu Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici. Posle vraćanja opreme 10. juna sa administrativnog prelaza Jarinje i intervencije Administrativne kancelarije Severna Mitrovica, koja je obezbedila potrebnu dokumentaciju kako bi pošiljka prošla kosovsku carinsku proceduru, kao i ponovnog zadržavanja pre dva dana, ova humanitarna pomoć je prekjuče konačno stigla na odredište, a danas je i svečano uručena bolnici. U humanitarnoj pomoći vrednoj oko 7.000 evra nalaze se sterilizatori, vage sa visinometrom za merenje novorođenčadi, EKG uređaji i merači pritiska.

Prilikom primopredaje medicinskih aparata direktor Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović zahvalio se organizaciji "Srbi za Srbe" i predstavnicima studentskog parlamenta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici,  koji su obezbedili sredstva i omogućili dopremanje ove pošiljke.

"Mislim da je u pravom trenutku, na pravo mesto stigla ova dragocena pomoć za najosetljiviji deo naših pacijenata, za decu pre svega i trudnice. Tu ima više aparata, radi se o izuzetno vrednoj pomoći. Svi ovi aparati, kardiotopografi, sterilizatori, monitor, su izuzetno vredni. Mene to ne čudi, jer ova donacija dolazi od mladih ljudi koji su uvek i najpozitivniji," rekao je Ivanović.

Načelnik odeljenja ginekologije bolnice u  Kosovskoj Mitrovici, dr Milijana Milenković, ističe značaj ove pomoći za odeljenje porodilišta.

"Oprema koji smo danas primili značiće mnogo, zaista. To su novi aparati, neke prvi put sad imamo, značiće nam i za praćenje trudnoće i za postoperativne tokove," rekla je, dodajući da u ovom trenutku treba biti skroman. 

Ovom odeljenju još uvek nedostaje dosta toga, rekla je ona, pre svega, novih porođajnih kreveta i jednog operacionog stola.

Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" najavila je nove humanitarne pošiljke za porodilište u Kosovskoj Mitrovici ali i porodilišta u Pasjanu i Gračanici.

"Moto naše organizacije jeste 'Deca su naša budućnost'. Jedna od aktivnosti jeste i da pomažemo porodice sa četvoro i više dece. U ovom projektu smo se držali našeg motoa i pomoć je vezana za decu, tako da smo se odlučili da pomognemo porodilište. U razgovoru sa načelnicom Milijanom popisali smo koji su to gorući problemi ovog porodilišta," kaže za KoSSev generalni sekretar "Srbi za Srbe", Mladen Matiješević.

U nedavnoj, širom Srbije poznatoj humanitarnoj akciji "Trojka iz bloka" koja je održana u Severnoj Mitrovici i prihodom od poziva na poseban SMS broj, organizacija "Srbi za Srbe" prikupila je sredstva za pomoć porodilištu u bolnici u Kosovskoj Mitrovici. Ova organizhacija je pre nekoliko dana uplatila i 850.000 dinara za rekonstrukciju kuće siromašnoj porodici Đorđević iz Štrpca sa malom decom, a nakon rekonstrukcije koja je u toku ova organizacija će kupiti i novo pokućstva za porodicu. Za pomoć porodici Đorđević, otvoren je, kao i za akciju pomoći porodilištu, poseban SMS broj 7763, čime se donira 100 dinara po poruci, ali i organizovan elektronski sistem za veće donacije na http://www.srbizasrbe.net/donacije/Pročitajte još: 

Posle novog zadržavanja na Jarinju oprema za porodilište stigla u mitrovičku bolnicu – "sindrom FT1P"​

Pomoć Srba za Srbe za porodilište u Kosovskoj Mitrovici danas u Zdravstvenom centru

Hodžić: Oprema za porodilište u Kosovskoj Mitrovici u najskorijem roku u bolnici

Sa Jarinja vraćena humanitarna pošiljka za porodilište u Kosovskoj Mitrovici

  Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.