Kurti pozvao žrtve seksualnog nasilja tokom rata da se prijave kako bi ostvarili svoja prava

Kurti komisja za priznavanje statusa žrtava seksualnog nasilja
FOTO: Preuzeto sa Indeksonline

Izvor: IndeksOnline (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, premijer, Aljbin Kurti, zajedno sa poslanicom Vasfije Krasnići (Vasfije Krasniqi) i portparolkom vlade, Rozafom Keljmendi (Rozafa Kelmendi), posetio je Vladinu komisiju za priznavanje i verifikaciju statusa žrtava seksualnog nasilja tokom Oslobodilačkog rata na Kosovu.

Kurti je bio detaljno informisan o radu ove komisije, u osetljivom i izuzetno važnom procesu za budućnost preživelih, njihovih porodica i čitavog društva.

„Ne možemo da zamislimo užas koji su iskusili ljudi koji su preživeli seksualno nasilje tokom rata, praćeno posleratnom represijom. Ponovo su bili žrtve stigme i nedostatka insitucionlne intervencije radi suzbijanja ovog zločina počinjenog tokom rata na Kosovu, ovog ratnog oružja koje je koristio okupator“, rekao je premijer Kurti.

„Kombinacija institucionalne odgovornosti i socijalne svesti može doneti rezultate koje želimo, da prevaziđemo izazove ispunjavanja mandata ove komisije i podsticanje prijavljivanja za ostvarivanje njihovog prava zagarantovanog zakonom“, dodao je on.

Kurti je ponovo ukazao na potrebu za stalnim slanjem poziva preživelima, da se prijave za priznavanje svog statusa i da ti pozivi dopiru ma gde god preživeli bili.

Sastanku su prisustvovale predsedavajuća Vladine komisije za priznavanje i verifikaciju statusa žrtava seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, Minire Begaj-Balja (Bala), članovi komisije, zajedno sa predstavnicima nevladinih organizacija ovlašćenih da pomažu u prosecu prijave: Feride Rušiti (Rushiti), direktorka (KCRŽT) Kosovskog centra za rehabilitaciju žrtava torture i Mirljinda (Mirlinda) Sada, direktorica „Medica Gjakova“, kao i članovi sekretarijata ove vladine komisije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.