Operska diva Nataša Knežević ponovo u Gračanici uoči Međunarodnog dana Roma

FOTO: Kim

Pred Međunarodni dan Roma 8. aprila u Gračanici je juče održan kulturno umetnički program na kome je u najvećem delu nastupao mladi solista Danijel Eminović i uz čiju pratnju je operska diva Nataša Tasić Knežević izvela romsku himnu „Đelem, đelem“, sa ovom daleko poznatom numerom u svojoj kompoziciji predstavio se i hor iz Plemetine. „Uprkos naporima da se poboljša položaj Roma u institucijama koje se bave romskim politikama, Romi su i dalje na mariginama“, poručila je Knežević. Na manifestaciji povodom ovog dana obratili su se predstavnici romske zajednice ali i zvaničnici.

Drugu godinu zaredom u Gračanici boravi operska diva iz Srbije, Nataša Knežević. Svojim glasom ponovo je očarala tamošnju publiku.

U obraćanju prisutnima, Kneževićeva je govorila o položaju žena Romkinja.

„Uprkos naporima da se poboljša položaj Roma u institucijama koje se bave romskim politikama Romi su i dalje na mariginama. Ne moram da istaknem da su Romkinje tu u neznatnom broju, potisnute i od svojih muških sunarodnika, ali i od pripadnika većinskih naroda koji nas Rome vide samo kao dobru priliku za izgradnju svojih karijera. Kada bi se kulturnim politikama bavile uspešne Romkinje verujem da bi se slika o romskoj zajednici pomerila džinovskim koracima u korist Roma, a svet bi postao bolje mesto za sve svoje stanovnike“, kazala je ona i poručila prisutnima da budu „jedan od milion“ koji će promeniti ovaj svet.

Mladi romski pijanista i višestruko nagrađivani učenik Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ Danijel Eminović izvodio je numere Šabana Bajramovića i Ranka Šemića, ali i dela velikana klasične muzike Franca Lista. „Đelem, đelem“ je u pratnji Eminovića otpevala i operska diva Nataša Tasić Knežević.

Publici u gračaničkom Domu kulture himnom „Đelem, đelem“ u svojoj kompoziciji predstavila su se i romska deca iz Plemetine koja pohađaju školu „Muzika za sve“.

Gazmen Salijević, zamenik ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi kazao je da danas ne želi da govori o problemima, već o izazovima sa kojima se ova zajednica sučava.

„Sve to možemo rešiti zajedno, da ovaj dan ne bude dan u kome ćemo meriti uspehe i neuspehe, već na ponos svih nas. Želimo da vam pokažemo koliko mladih i talentovanih ljudi imamo kojima treba prostor i prodrška. Od vas tražim da nam se vrata otvore, a sve ostalo ćemo mi uzeti sami ili steći svojim radom. Na samom kraju: ćeraćemo se još“.

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić navela je da kroz programe socijalne podrške, ulaganje u obrazovanje i infrastrukturu, te zdravstvo i kulturu koje sprovodi ova lokalna samouprava, romska zajednica nije izostavljena.

„Ne možemo da kažemo da smo uspeli da rešimo sve probleme sa kojima se suočavaju naši sugrađani iz romske zajednice, ali jedno možemo reći, da postoji jasna politička volja da se sa problemima suočavamo i da ih rešavamo, a dokaz za to je veliki broj projekata koji su za nama i oni koje trenutno realizujemo. Opština Gračanica čini sve kako bi podržala aktivnosti u oblasti zaštite i promocije romskog jezika“, navela je ona.

Šubarić je dodala i da je Opština Gračanica servis svih građana.

„Romska zajednica je bogatstvo naše opštine, ne samo u kulturnom smislu već i po doprinosu u dostignućima i kulturnom stvaralaštvu. To je ono što na šta smo jako ponosmi i dokaz su naši rezulati“.

Ambasador OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport rekao je se Romi suočavaju sa diskriminacijom, te nejednakim pravima prilikom zapošljavanja i teškim životnim uslovima, napominjući da je sistemska podrška dobrodošla ovoj zajednici.

„Misija OEBS i ja lično ponovo potvrđujemo našu posvećenost poboljšanju položaja Roma i pružanju podrške institucijama u ispunjenju njihovih obaveza iz oblasti ljudskih prava“, rekao je Devenport koji se u delu svog govora prisutnima obratio i na romskom jeziku.

Saša Danić, savetnik predsednice Opštine za zajednice rekao je da je ovaj događaj pokazatelj da romska zajednica i njena pitanja više neće biti u domenu izazova i problema koje treba rešavati.

„Naprotiv romska zajednica postaje aktivni faktor suočavanja sa izazovima našeg društva u celini. Sve je ovo jasan pokazatelj da smo na dobrom putu, da sistem saradnje i komunikacije funkcioniše. Zato želim da iskažem čvrstu političku volju Opštine Gračanica na čelu sa predsednicom Ljiljanom Šubarić da ćemo nastaviti naš radi i zalaganje za sve građane, uz posebnu senzitivnost prema zajednicama“. 

Manifestaciju povodom predstojećeg Svetskog dana Roma u Gračanici je organizovala NVO „Korak ka boljoj budućnosti“.

Međunarodni dan Roma obeležava se 8. aprila. Zvanično je proglašen 1990. godine u Serocku u Poljskoj, mestu održavanja četvrtog Svetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU). To je i sećanje na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Čelsfildu kraj Londona od 7. do 12. aprila 1971. godine.

KimPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.