Onom „poznatom po antisrpskim stavovima“ koji je „pretio srpskom narodu“ danas u Beogradu poželeo dobrodošlicu

Iako je u nekoliko navrata teško prozvao nemačkog ambasadora u Prištini kao nekog ko je poznat po antisrpskim stavovima, danas mu je u Beogradu poželeo dobrodošlicu.

Grupa nemačkih ambasadora iz regiona među kojima i ambasador u Prištini Jer Rode na čelu sa izaslanikom sa dijalogom Manuelom Saracinom posetila je danas predsednika Srbije. Došli su ambasadori Savezne Republike Nemačke iz Beograda, Tirane, Sarajeva, Skoplja, Podgorice i Prištine.

„Poželeo sam dobrodošlicu ambasadorima Savezne Republike Nemačke iz regiona, kao i predstavnicima Savezne Vlade Nemačke, uključujući i Manuela Saracina, koji se nalaze u poseti Beogradu. Naglasio sam važnost koju Srbija pridaje odnosima sa Nemačkom i ponovio čvrste pozicije naše države kada je reč o saradnji u regionu i poštovanju međunarodnog prava“, poručio je Aleksandar Vučić.

Vučić i deo srpskih medija već mesecima kritikuju Nemačku u vezi sa politikom prema Srbiji, ističući da ona želi „punu dominaciju na Balkanu“, premda predsednik Vučić istovremeno naglašava i važnost Nemačke kao srpskog privrednog partnera.

Za samog prvog nemačkog diplomatu u Prištini, nedavno je koristio teške reči nakon što je Rode na jednoj kosovskoj televiziji kazao da su barikade nelegalne i da bi trebalo da ih Srbi i uklone, naročito tada u susret Božiću. Optužio ga je za „opasne i preteće izjave“, zato što bi on „da se sve reši pre Božića, bez obzira na to koliko Srba bude ubijeno“.

Rode je „poznat po svojim antisrpskim stavovima“ i to „nije od juče“, rekao je Vučić nedavno.

„Od ministarke spoljnih poslova do svemogućeg ambasadora u Prištini koji se meša u sve to – kakav će pasulj da se jede u Kosovskoj Mitrovici, a kakav ne sme u Zubinom Potoku. Pitam se – jesu li oni postali komandanti KFOR-a ili članica Saveta bezbednosti, pošto nisam obavešten“.

Imao je tada i nekoliko pitanja za nemačkog ambasadora koje je postavio na sledeći način:

„Postavlja se nekoliko pitanja za svakog Rodea: Zar ti nije bilo lakše prijatelju da ih zamoliš da provedu u delo ZSO po želji srpskog naroda koji se izborio za to? Zar vam nije bilo lakše da kažete gde je gospodin Pantić, šta je sa gospodinom Adžićem? Zašto devet godina niste znali da je tobož gospodin Trajković činio ratne zločine, a posle devet godina, kada je napustio policiju, setili ste se da je to počinio? Kako niste primetili u toj ‘fantastičnoj pravnoj državi’ kako nazivate Kosovo – vi gospodine Rode i ostali – da već godinu dana traje protivzakoniti pritvor za Bratislava Nikolića iz Štrpca i još petoricu drugih“.

„Znate li da gospodine Rode da se protiv 99 ljudi zaposlenih u opštini Štrpce vodi postupak za podrivanje ustavnog poretka Kosova, kao i protiv samog Dalibora Jevtića samo zato što je okačio srpsku zastavu. Pošto ne sme da okači srpsku zastavu na zgradi opštine. Je li to ta vladavina prava koju hvalite?“.

U objavi na Instagramu, predsednik nije precizirao da li je ova pitanja i lično postavio nemačkom ambasadoru.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.