SafeJournalist mreža poslala pismo zabrinutosti kosovskim institucijama

FOTO: KoSSev/SafeJournalist

SafeJournalists mreža i partnerske organizacije poslale su pisma kosovskim ministarstvima unutrašnjih poslova, spoljnih poslova i ombudsmanu, izrazivši zabrinutost zbog slučaja novinarke Svetlane Vukmirović koja radi za radio-televiziju Srbije (RTS), a kojoj nije dozvoljen ulazak na Kosovo i obavljanje novinarskog posla.

Od 2018. godine, novinarki više puta bilo je zabranjeno da uđe na teritoriju Kosova. Poslednji slučaj dogodio se 1. maja 2023. godine, kada je Vukmirovićevoj ponovo zabranjen ulazak, uz obrazloženje da se smatra pretnjom javnom redu, unutrašnjoj bezbednosti, javnom zdravlju ili međunarodnim odnosima.

U odluci MUP-a Kosova navodi se da je kosovska policija odbila da dozvoli ulazak novinarki na Kosovo jer se „predstavila kao stranac“, sa identifikacionim dokumentom koji je izdala Republika Srbija.

Nakon što je advokat novinarke Vukmirović uložio žalbu na ovu odluku, Komisija za žalbe za strance je potvrdila odluku i istakla da je, na osnovu člana 35. Ustava Kosova, građanima Kosova zagarantovana sloboda kretanja i da Vukmirović može da pređe pogranični prelaz sa identifikacionim dokumentom koji su izdale institucije na Kosovu, pod uslovom da ispunjava kriterijume definisane važećim zakonima.

SafeJournalists mreža i partnerske organizacije traže objašnjenje od Ministarstva unutrašnjih poslova zašto novinarki Vukmirović nije dozvoljen ulazak na teritoriju Kosova i zašto se smatra pretnjom po javni red, unutrašnju bezbednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose, posebno imajući u vidu da joj je dozvoljen nesmetani ulazak na teritoriju sa kosovskim dokumentima.

Takođe, zahtevamo od Ministarstva spoljnih poslova da obezbedi da institucije na Kosovu poštuju potpisane sporazume između Beograda i Prištine i da se propisi poštuju bez diskriminacije.

Ova je mreža zamolila i Ombudsmana da preduzme sve mere iz svoje nadležnosti da utvrdi da li je bilo propusta u radu MUP-a u ovom slučaju.

Podsećamo da se u Evropskoj povelji o slobodi štampe navodi da je sloboda štampe od suštinskog značaja za demokratsko društvo i da pravo novinara i medija na prikupljanje i širenje informacija i mišljenja ne sme biti ugroženo, ograničeno ili podložno kažnjavanju.

Mediji i novinari imaju pravo na nesmetan pristup svim izvorima vesti i informacija, uključujući i one iz inostranstva.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.