Okružna smotra recitatora: Miloš, Vuk i Danilo najbolji

Miloš Mijanović, Vuk Tvrdišić i Danilo Spirić predstavljaće kosovsko-mitrovički okrug na republičkoj smotri recitatora, 20. maja, u Valjevu. Njih trojica su, po izboru četvoročlane komisije, na današnjoj okružnoj smotri recitatora "Pesniče naroda mog" u Kosovskoj Mitrovici, izabrani za najbolje među školarcima u mitrovičkom regionu. Miloš je zauzeo prvo mesto u kategoriji srednjoškolaca, Vuk među učenicima viših razreda osnovnih škola, dok je Danilo, inače čest učesnik, a neretko i pobednik mnogih dečjih takmičenja u Kosovskoj Mitrovici, danas opet bio najbolji u kategoriji nižih razreda. 

"Nisam baš očekivao pobedu, na opštinskom sam osvojio drugo mesto i mislio sam da će i sada tako da bude. Baš sam zadovoljan. Sa profesoricama Tijanom Stošić i Marijom Vukićević sam tražio pesmu i dok sam se pripremao, sve vreme su bile uz mene," kazao je, nakon proglašenja pobednika, učenik četvrte godine Medicinske škole, osamnaestogodišnji Miloš Mijanović.

On je kazivao stihove Konstantina Galjčinskog, Inge Barč.

Drugo mesto u kategoriji srednjoškolaca osvojio je učenik Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici, Mihailo Radičević, treće mesto Danijela Nedeljković, takođe učenica Gimnazije, četvrto učenica srednje škole Nikola Tesla iz Leposavića Aleksandra Vukadinović i peto mesto učenik škole Grigorije Božović iz Zubinog Potoka, Marko Pavlović.

Učenik petog razreda Osnovne škole Sveti Sava, Vuk Tvrdišić, kaže da je prezadovoljan osvojenim prvim mestom. 

"Nisam zadovoljan, prezadovoljan sam. Ovo mi je prvo takmičenje recitatora i do ovde sam došao, stvarno se ovome nisam nadao. Najviše mi je tokom priprema pomagala nastavnica srpskog jezika, Kristina Spasić, i ovim putem bih želeo da joj se zahvalim," kazao je Vuk koji je kazivao stihove pesme Igre Brane Crnčevića, u kojoj je, kako je rekao, pronašao sebe.

Pored Vuka, u kategoriji viših razreda osnovnih škola, drugo mesto osvojila je Petra Vučković iz Leposavića, a treće Magdalena Vlašković, takođe iz Leposavića.

I Danilo Spirić, učenik iste škole, ističe da je prezadovoljan: 

"Budućnost sveta na vama"

Članovi Komisije koja je odlučivala o pobednicima bili su pesnik Milomir Jovanović, direktorica Gradske biblioteke Vuk Karadžić, Olivera Stević, studentkinja Fakulteta dramskih umetnosti, Milica Mandić, kao i predsednik Društva pisaca Kosova i Metohije, Novica Sovrlić, koji se i obratio učesnicima: 

"Želim da vam kažem da je budućnost sveta na vama, i da, samim tim, i budućnost nas starijih zavisi od vas. Siguran sam da ste svojim uzrastom nadrasli vršnjake iz Srbije i okolnih zemalja, i da ste zreliji u odnosu na svoje godine." 

"Prezadovoljan sam i nisam se nadao da ću da osvojim prvo mesto. Na republičkom takmičenju u Valjevu, očekujem da svoju školu i grad predstavim na najbolji način."

Drugo mesto u kategoriji nižih razreda osvojila je učenica škole Vuk Karadžić iz Prilužja, Magdalena Marković, a treće Jovana Jovanović, učenica škole Sveti Sava iz Kosovske Mitrovice.

Pesnici čije su stihove učenici osnovnih i srednjih škola iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, i Prilužja danas najviše kazivali, bili su, između ostalih, Miroslav Mika Antić, Dobrica Erić, Desanka Maksimović, Laza Kostić, Đura Jakšić, ali i Matija Bećković, Elizabeta Georgijev, Vesna Parun.

Organizator današnjeg događaja je Ustanova za sport, kulturu i specijalizovane usluge pod pokroviteljstvom Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.