Azerbejdžan u Svetskoj carinskoj organizaciji: Ne priznajemo nezavisnost Kosova

Azerbejdžan je zabrinut zbog prijema Kosova u Svetsku carinsku organizaciju (WCO). Azerbejdžan ne priznaje nezavisnost Kosova, a jednostrano proglašena nezavisnost je suprotna međunarodnom pravu. Ovo je, kako prenosi azerbejdžanska novinska agencija "Trend", rekao predsednik državnog carinskog odbora iz Azerbejdžana – Ajdin Alijev (Aydin Aliyev) na konferenciji šefova carina evropskog regiona pri Svetskoj carinskoj organizaciji, održanoj od 19. do 21. aprila u Beču. Istovremeno, ova evropsko-azijska država je primljena u finansijski odbor krovne carinske organizacije. A kako je zvanično saopštila WCO, na ovom sastanku nekoliko članica je dalo svoje izjave o nedavnom "instrumentu za prijem" Kosova i to od strane "poverenika", u ovom slučaju belgijskog ministarstva spoljnih poslova.

Alijev je tokom konferencije primetio da neke od članica WCO zloupotrebljavaju svoje privilegije, navodi Trend. Postoje slučajevi "nepoštenog odnosa" prema ostalim članicama rekao je Alijev, dodajući da se taj problem mora rešiti "jednom za sve".

Carinska organizacija uspostavljena je  radi međudržavne saradnje o carinskim pitanjima, te se pažnja ne treba davati političkim pitanjima, smatra Alijev.

Izjašnjavajući se protiv prijema Kosova u carinsku uniju, podsetio je na to da je isto pitanje bilo na dnevnom redu još 2012. godine na 199. i 120. sednici veća za carinsku saradnju pri generalnom zasedanju svetske carinske organizacije, te da je tada Azerbejdžan pažnju na činjenicu da se "o tom pitanju ne može razgovarati". Odluka tada nije usvojena.

"Smatrajući da je ta odluka još uvek na snazi, azerbedjžanska strana misli da je neumesno da se o ovom pitanju ponovo razmatra," prenosi Trend Alijevu poruku.

"Azerbejdžan ne priznaje nezavisnost Kosova, a jednostrano proglašena nezavisnost je suprotna međunarodnom pravu," rekao je Alijev.

Azerbedžanski carinski zvaničnik podsetio je još jednom na to da se Azerbejdžan i nekoliko drugih zemalja suočavaju takođe sa sopstvenim problemima teritorijalnog integriteta.

"Istorijsko – prvo učešće na konferenciji u Beču"

"Ovo je jedno istorijsko učešće za Carinu Kosova. Ovo je prvi sastanak na kojem učestvuje carina kao član WCO sa punim pravima nakon prijema," saopštila je Carina Kosova tokom konferencije u Beču. Direktor Carine Kosova Bahri Beriša predstavljao je kosovsku delegaciju.

Svetska carinska organizacija ne može biti arena za rešavanje političkih pitanja. Svetska carinska organizacija suočava se sa drugim pitanjima koja se treba da rešavaju, rekao je on.

O prijemu novih članica razgovaraće se i na predstojećim sastancima Komisije za politiku i veća. 

Kosovo je početkom marta, kako je saopštio njegov ministar spoljnih poslova, primljeno u Svetsku carinsku organizaciju. Ovo članstvo je najvažnije nakon onog u Svetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu – saopštio je Hodžaj. Povodom ove vesti u Prištini je organizovana i konferencija za medije, a novinarima su se obratili upravo Hodžaj, kao i kosovski premijer, Isa Mustafa i ministar finansija, Avdulah Hoti. Video zapis konferencije koji je objavila Carina Kosova pogledajte ovde.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.