Mogerini: Nova faza dijaloga u "punoj brzini" do kraja 2017., "kvalitativni skok" do kraja 2018.

Nova faza dijaloga Beograda i Prištine mogla bi da bude u punoj brzini do kraja godine. Postoji mogućnost da se kvalitativni skok dogodi do kraja 2018. Obe strane su odlučne u postizanju ciljeva, imaju unutrašnje političke uslove kojih ranije nije bilo i mogla bih da očekujem rezultate čak i ranije. Aktivno radimo na sadržaju dijaloga, ne samo na okvirima – kaže visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini.

„Upravo smo sada sa Beogradom i Prištinom u procesu definisanja šta će biti sledeći koraci,“ kazala je dalje visoka predstavnica EU, tokom konferencije za štampu sa srpskom premijerkom, Anom Brnabić, koja boravi u zvaničnoj poseti Briselu.

Ipak, šta su naredni koraci u briselskom dijalogu neće, dodaje – podeliti javno, jer je "jedna od odgovornosti fasilitatora da čuva poverljivost posla koji je odrađen".

"Imajmo uvek na umu da je svrha dijaloga normalizacija odnosa. I zajedno sa potpunim sprovođenjem sporazuma koji su već potpisani, verujem da sada imamo dobru mogućnost da ovo kvalitativno unapredimo," dodaje.

Ističe i da dijalog "nije njihov", da "ne diktiraju bilo čime", već da dijalog pripada "stranama koje učestvuju" u njemu. EU "igra ulogu fasilitiranja": 

"Ali su Beograd i Priština ti koji identifikuju obim, korake, ritam, format takođe."

Istovremeno pohvaljuje inicijativu o unutrašnjem dijalogu, jer se tako dijalog, dodaje – postavlja ne samo na vladin, "već i na nacionalni dnevni red".

Smatra "zdravim i važnim" da se "obezbedi da koja god da se odluka donese da može cela populacija da oseti da je to nešto što mogu da poseduju i održavaju". 

"Ali, veoma sam pozitivna da ova nova faza može da nas dovede do dobrih rezultata" – zaključuje. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.