Održano treće ročište u slučaju S.Trajković: Optužnica pročitana, izjasnio se da nije kriv

FOTO: Kim

U Osnovnom sudu u Prištini, danas je održano treće ročište u slučaju Slađana Trajkovića, uhapšenog decembra prošle godine za navodni ratni zločin u periodu od 1998. do 1999. godine.

I ovo ročište, kao i prethodno – bilo je zatvoreno za javnost.

Kako nam je potvrdio Trajkovićev advokat Dejan Vasić, njegov je klijent u ovom sudu danas se izjasnio da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

„Danas je optužnica pročitana, Trajković se izjasnio po svim tačkama – da nije kriv“, precizirao je Vasić.

Kaže da zbog toga, što je suđenje bilo zatvoreno za javnost – nije u mogućnosti da govori o optužbama i radnjama koje se njegovom branjeniku, kako je kazao, neovlašćeno stavljaju na teret.

Sada sledi prigovor na optužnicu i dokaze.

„Pripremićemo i imaćemo šta da kažemo i u jednom i u drugom prigovoru, a videćemo kako će Sud po prigovorima rešiti“, kazao je Vasić.

Naglasio je i da odbrana još uvek nije dobila pojedine dokaze, te da na to danas uložen prigovor na Tužilaštvo.

Prethodna dva ročišta su odlagana i na njima se Trajković nije izjašnjavao, takođe zbog Tužilaštva, koje tada nije dostavilo potpunu dokumentaciju o ovom slučaju.

O prethodna dva ročišta, čitajte u:

Vasić: Odloženo još jedno ročište u slučaju Slađana Trajkovića, sledeće u septembru

Ročište u slučaju Slađana Trajkovića danas nije održano, nije bilo uslova

Slađan Trajković, inače bivši pripadnik Kosovske policije koji je ostavku dao uz sve ostale Srbe sa Severa početkom novembra – uhapšen je 15. decembra.

Njemu je po hapšenju određena prvo jednomesečna mera pritvora, koja je potom u januaru produžena na još dva, kao i u martu i maju.

Optužnica protiv njega podignuta je 12. jula, a kosovske ga vlasti terete da je u periodu 1998-1999 godine u regionu Vučitrna „pojedinačno i u saučesništvu sa drugim licima, kao učesnik srpskih policijskih i vojnih snaga doprineo ubistvima, racijama, premlaćivanju, maltretiranju, hapšenju, mučenju, okrutnom i nehumanom postupanju, držanju u uslovima ropstva, deportacije i proterivanja hiljade albanskih civila kao i pljačke, paljenja i uništavanja kuća civilnog stanovništva albanske nacionalnosti koje nije direktno učestvovalo u sukobu“.

Inače, Trajković je jedini Srbin uhapšen tokom meseca decembra, od ukupno troje, a koji je ostao u sudskom pritvoru. Nalazi se u pritvorskoj jedinici u Podujevu, gde se sve do 9. marta nalazio i Miljan Adžić.

Adžića kosovske vlasti terete za „napad na službeno lice u saizvršilaštvu“ i „neovlašćeno držanje, kontrolu i posedovanje oružja“, ali je uz kauciju od 20,000 evra pušten da se brani sa slobode.

Trećem uhapšenom – Dejanu Pantiću, takođe bivšem kosovskom policajcu, koji je decembra prošle godine priveden zbog „organizovanja napada na prostorije CIK-a na Severu Kosova“, 6. decembra 2022, kosovski pravosudni organi produžili su meru kućnog pritvora na još dve meseca.

U međuvremenu, Pantiću je i ova mera preinačena i on se od prošle nedelje – brani sa slobode.

Inače, puštanje Slađana Trajkovića kojem je sada ponovo određena dvomesečna mera pritvora, bio je jedan od zahteva Srba za uklanjanje dvadesetodnevnih barikada na Severu, kao i oslobađanje Dejana Pantića i Miljana Adžića, koji su se tada takođe nalazili u pritvoru.

Ipak, barikade su uklonjenje krajem decembra, dan nakon što je iz sudskog pritvora u kućni prebačen Dejan Pantić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.