Održana promocija knjige „Osnovi kliničke neurologije“ uz humanitarnu akciju u Medicinskom Dekanatu u K.Mitrovici

FOTO: KoSSev

U prepunoj sali amfiteatra u Dekanatu Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, danas je održana humanitarna akcija i promocija udžbenika „Osnovi kliničke neurologije“. Prikupljena sredstva od kupovine ovog udžbenika, u celosti će biti donirana Humanitarnoj organizaciji „Majka devet Jugovića“ za narodne kuhinje i pomoć deci.

Prisutnim studentima, medijima, njihovim kolegama, građanima, ali i predstavnicima humanitarnih organizacija koji su prisustvovali ovoj promociji, obratili su se autori ovog udžbenika prof. dr Nenad Milošević i Snežana Filipović Danić, kao i dekanica Medicinskog fakulteta, prof. dr Tatjana Novaković.

Milošević, koji je ujedno i prodekan za nastavu na ovom fakultetu, podelio je sa prisutnima kako je došao na ideju za ovaj udžbenik.

Kaže da mu je još kada je imao 28 godina profesorka Živković iz Niša predložila da to učini, odnosno da „mora“ da napiše udžbenik neurologije nekada jer je „reč o konceptu neuro-anatomije bez koga nema dobre neurologije“.

Priznaje da mu je u tom trenutku delovalo smešno, preambiciozno.

U nastavku karijere je, međutim, zajedno sa profesorkom Snežanom Filipović Danić ovu temu razrađivao godinama, kako bi, tvrdi, napravili udžbenik koji će biti drugačiji, a istovremeno konkurentniji u odnosu na sve one koji su pisani za studente medicine.

„Mi smo se tu ohrabili, jer već imamo iskustva od ranije i onda smo odlučili da krenemo u tako težak i ozbiljan zadatak“, navodi profesor i dodaje:

„Ali smo se onda dogovorili da pozovemo sva najveća imena u našoj zemlji i da svakom ponudimo da piše poglavlje iz svoje oblasti“

Ističe da je cilj ovog udžbenika da bude jednostavan i razumljiv svima koji ga čitaju i „da zaista nema onih koji će reći da je neurologija teška“.

„Ajmo da budemo jednostavni do bezobrazluka, da nema onih koji će reći da ovo nije jasno, ne, mora da bude sve jasno kao da se čitaju novine“, kazao je Milošević.

Da li su u tome uspeli, ili su bili preambiciozni – kaže da će sud doneti oni i koji su kompetentni, a to su studenti.

Ovaj udžbenik se neće prodavati, već se dobija uz donaciju – koliko je ko u mogućnosti, za HO „Majka devet Jugovića“.

„Tu knjigu nećemo prodavati, nego ćemo je davati, a oni koji će je uzimati ili oni koji će je uzimati za nekoga kome će najviše trebati će predložiti nekome kome će taj novac najviše trebati“

Sinergija više autora, profesor Milošević insistirao da to bude humanitarna akcija

Dekanica Medicinskog fakulteta, prof. dr Tatjana Novaković, ističe da će ovaj udžbenik omogućiti studentima da steknu bazu znanja koje će im trebati u budućnosti.

„Radi se o jednom udžbeniku koji su pisali autori sa svih medicinskih fakulteta u Srbiji i ovo naglašavam zato što su napisali udžbenik koji nam godinama unazad treba, ali ga nismo imali i smatram da će to omogućiti studentima stomatologije, jer je pre svega njima namenjen, ali i drugim studentima, da steknu jednu lepu bazu i jedno fino znanje koje će im trebati da rade svoj posao“, istakla je Novaković.

Ujedno je kazala da je na ideju da se uz promociju knjige održi humanitarna akcija došao profesor Milošević.

U punom amfiteatru u kojem su promociji knjige prisustvovali mnogobrojni studenti, Novaković je ukazala na humanitarni karakter studenata Medicinskog fakulteta.

„Možete i sami da vidite mnogo je prisutnih studenata zato što su naši studenti godinama unazad sprovodili različite humanitarne akcije i vrlo često su i pored svojih obaveza humani, imaju osećaj za zajedništvo i spremni su da uvek pomognu“, dodala je Novaković.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.