Održana ceremonija polaganja zakletve 257 pripadnika KBS; Osmani: Vaš zadatak – „odbrana otadžbine“

FOTO: Kosovsko Ministarstvo odbrane

Ceremonija polaganja zakletve 257 novih pripadnika KBS-a održana je danas u Uroševcu, saopšteno je iz kosovskog ministarstva odbrane.

Polaganju zakletve prisustvovala je kosovska predsednica, Vjosa Osmani, zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, ministar odbrane, Armend Mehaj, komandant KBS-a, brigadni general Irfete Spahiju i mnogi drugi.

Obratila se i Vjosa Osmani poručivši im da je njihov zadatak „odbrana otadžbine“ i da on ima „veliku i plemenitu težinu“.

Osmani je takođe iskoristila priliku da prisutne obavesti o tome da je cilj Kosova učlanjenje u EU, NATO i druge međunarodne organizacije koje, pored „jačanja odbrambeno-bezbednosne komponente jačaju i međunarodni subjektivitet Kosova“.

Kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, istakao je da KBS svakim danom „dokazuje spremnost za nove odgovornosti“, tj. kako kaže misije koje ih očekuju u budućnosti zajedno sa armijama „partnerskih zemalja koje ih kontinuirano podržavaju“.

Mehaj je obraćanje zaključio porukom da je ulaganje i nabavka opreme za dobrobit pripadnika KBS-a prioritet što omogućava da, dodaje, budu pripremljeni, opremljeni i obučeni prema standardima NATO-a.

Prošle nedelje zakletvu su položili i novi pripadnici elitne jedinice Kosovske policije i to porodici bivšeg komandanta OVK, Adema Jašarija u Prekazu.

Više o tome u posebnoj vesti: Mediji: Elitna policijska jedinica sa novim članovima, zakletva i pred grobovima Jašarijevih

Kosovsko ministarstvo odbrane u poslednjem periodu sve češće najavljuje opremanje i jačanje KBS-a.

Tako je kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, tokom nedavnog boravka u zvaničnoj poseti Turskoj potpisao sporazum sa predsednikom Odbrambene industrije Turske, Ismailom Demirom, za, kako je saopšteno, nabavku „proizvoda za usluge odbrane“, a koji će, imati „izuzetnu ulogu u izgradnji kapaciteta KBS-a“.

Danas je ujedno potvrđeno iz KBS-a da je takođe potpisan sporazum sa komandantom Nacionalne garde Ajove o saradnji, a u cilju unapređena partnerstva.

„Ovaj sporazum je izgrađen na šest stubova i ima za cilj unapređenje programa vojnog partnerstva uključujući manevar, razvoj podoficirskog kora, održavanje vojnih sistema, vojnu medicinu i oblast kibernetike“, saopštili su iz KBS-a.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.