Održan novi protest u Stanišoru zbog prolaska teretnih kamiona kroz selo

Stanišor
FOTO: RTK2

Srbi i Albanci iz Stanišora u opštini Novo Brdo protestovali su i danas zbog teretnih kamiona koji iz okolnih kamenoloma svakodnevno prolaze kroz njihovo selo. Meštani sela su zbog toga zabrinuti za bezbednost dece, zdravlje, ali i urušavanje putne infrastrukture. Podršku okupljenima pružio je gradonačelnik Novog Brda koji je pozvao centralne vlasti da omoguće stanovnicima Stanišora normalne uslove za život.

Srbi i Albanci iz Stanišora već 7 godina ukazuju na problem prolaska teretnih kamiona kroz njihovo selo.

„Ovaj problem se ni do danas nije rešio, čak se proširio. Prvenstveno infarastruktura je uništena, ovo je atak na zdrav i normalan život, na osnovno ljudsko pravo, uticaj na ratarstvo, povrtarstvo, ljudi ne mogu da izađu iz svojih kuća, ne mogu da prošetaju kroz selo“, rekao je Igrov Vasić meštanin sela Stanišor.

”Za jedan minut prođe negde oko 19 kamiona, što se tiče štete koju nanose kamioni, ona se pre svega ogleda u ugrožavanju sigurnosti stanovnika, šteti i zdravlju, previše je prašine, a pored toga ima previše kameneloma, šest ih je u okolini“, izjavio je Adem Isufi, meštanin Stanišora.

Predsednik opštine Novo Brdo Svetislav Ivanović podržao je i danas meštane apelujući na centralne vlasti da nađu rešenje i ljudima omoguće normalne uslove za život.

“Mi smo za taj problem par puta pokušavali da nađemo adekvatno rešenje, tako da smo jednu deonicu puta asfaltirali, u razgovoru sa meštanima i sa ljudima iz kamenoloma je ocenjeno da je najcelishodnije rešenje izmeštanje puta za teretna vozila nadomak sela. Mi smo iz Agencije za šumarstvo dobili saglasnost, geodetska služba je uradila trasu puta, ali se ne kraju ispostavio problem sa privatnikom koji traži određenu nadokadu za prolazak puta kroz njegovo imanje i nije mogao da nađe rešenje sa Ministarstvom finansija”, rekao je Svetislav Ivanović, predsednik Opštine Novo Brdo.

Po rečima meštana, problem datira iz 2014. godine, a do sada su se, kako ističu žalili lokalnim i centralnim vlastima, dok su u nekoliko navrata organizovali i proteste kojima su blokirali put. Za početak okupljeni traže donošenje privremenog rešenja kojim bi teretnim vozilima iznad 3,5 tone bio zabranjen saobraćaj kroz selo. Protest će, poručuju biti nastavljen do pronalaska rešenja.

RTK2

Pročitajte još:

Protest u Stanišoru zbog teretnih kamionaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.