Hajdari: Nisam želela odmah da uvodimo reciprocitet, pripreme su u toku, to nije „oružje osvete“

„Nisam želela da odmah uvedem mere reciprociteta ni sa jednom susednom državom, zanima me rešavanje problema putem regionalnih mehanizama“, poručila je danas kosovska ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari. Izjava je u prištinskim medijima, ali i od strane dela opozicije na Kosovu protumačena kao odustajanje Kurtija od uvođenje ove mere što je on sam najavio još tokom predizborne kampanje. Hajdari se potom ponovo oglasila i demantovala ove navode.

Ministarstarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari, učestvovala na regionalnoj konferenciji „Ekonomski uticaj i posledice krize“ koju su organizovali Privredna komora Kosova i njeni partneri, Privredna komora Severozapadne Makedonije i Privredna komora rejona Valone.

Hajdari je rekla da joj je kao ministarka cilj jačanje regionalne saradnje i rešavanje problema, uprkos činjenici da, kako je rekla, Srbija čini sve da ometa Kosovo, prenosi KosovaPress.

„Kosovo nije dobro zastupljeno (u regionalnim inicijativama), Kosovo često ima izazove znajući da imamo susednu državu kojoj uvek smeta potpisivanje Republike Kosova. Ali mi ćemo, zajedno, u saradnji, raditi na tome da budemo konstruktivni sa svim susednim zemljama uprkos zabrinutostima koje imamo, posebno sa jednom od susednih zemalja koja je ključna“.

Govoreći o najavljenoj meri reciprociteta, Hajdari je rekla da nije želela odmah da preduzima ovaj korak.

„Nisam želela da odmah donesem mere reciprociteta ni sa jednom susednom državom, zanima me rešavanje problema putem regionalnih mehanizama koje imamo sada, počev od CEFTA-e, Saveta Evrope i Saveta za regionalnu saradnju i drugih mehanizama koji nam mogu pomoći da se razvijamo i nosimo se sa svim izazovima u regionalnom aspektu“, izjavila je Hajdari, prenela je KosovaPress.

Kaže da je ekonomska saradnja cilj svih zemalja u regionu, te dodala da bi pokretanje ovakve saradnje u nekim oblastima poput turizma bilo dobro polazište. Takođe je zatražila saradnju komora kako bi se što pre eliminisali problemi na terenu.

Nakon optužbi dela opozicije i navoda medija da je Kurti odustao od uvođenja mere reciprociteta, kosovska ministarka industrije oglasila se objavom na Fejsbuku, navodeći da je njena izajava pogrešno protumačena.

„Nisam rekla da reciprocitet nije rešenje problema, ali rekla sam da ne želim odmah da namećem meru reciprociteta sa Srbijom“, napisala je Hajdari.

Potvrdila je da će reciprocitet biti uveden, i dodala da su pripreme u toku.

„Trenutno završavamo analizu stanja trgovinskog izveštaja, pre nego što postupimo. Sada imamo novog direktora carine, a kako mnoge prepreke u Srbiji nisu sistemske, već sporadične, moramo dobro pripremiti naše carinske službenike da primene reciprocitet“, kazala je.

Kaže da je reciprocitet „zdrav princip u normalnim odnosima između dve države“, te da on ne prestavlja „oružje osvete“.

Podsetimo, meru reciprociteta prema Srbiji uveo je lično Kurti u prvom sazivu svoje vlade početkom prošle godine.

Ovom merom je izvršena transformacija carinskih taksi, u početku od 10, a zatim od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, koju je još 2018. godine uvela vlada Ramuša Haradinaja.

Ovakva odluka Aljbina Kurtija izazvala je protivljenje zvaničnog Beograda ali i međunarodnih zvaničnika, a pogotovu Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon što je Kurtijeva vlada srušena, a imenovana nova na čelu sa Avdulahom Hotijem, mera reciprociteta je ukinuta, čime je ujedno ukinuta višegodišnja prepreka za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine.

Međutim, nakon pada Hotijeve vlade, na redu su bili novi izbori.

Tokom predizborne kampanje, kosovski premijer, ali i zvaničnici iz njegove stranke najavljivali su da će reciprocitet biti ponovo uveden, te da će to biti jedan od prvih zadataka nove vlade. „Pitanje je dana, a ne meseci, rekao je tada Kurti“.

Međutim, dva meseca od formiranja vlade, mera koju je ukinula prethodna vlada još uvek nije ponovo uvedena.

Kurti kao i čelnici njegove vlade su u više navrata potom izjavljivali da kosovsko ministarstvo industrije priprema analizu „prekršaja koje Srbija čini“, da o meri treba obavestiti međunarodnu zajednicu, ali i da kosovske institucije treba da budu spremne za sprovođenje iste.

„Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine za mene priprema izveštaj sa svim prekršajima koje je Srbija počinila protiv CEFTA-e. Pored CEFTA-e, koristićemo i EFTA-u, gde će nam biti velika šansa da stvorimo slobodnu i poštenu konkurenciju, jer uz ove necarinske barijere koje nam nameće Srbija, sigurno tako nešto nije moguće. Zapamtite, čak i prvi put kada sam bio premijer trebalo je oko dva meseca dok nisam uspostavio reciprocitet, i to postepeno. Potrebna nam je analiza jer smo imali reciprocitet, ali oni su nam ga oduzeli. Sada nam je potrebna analiza kako ne bismo imali neuspeh kada primenimo reciprocitet“, kazao je Kurti početkom ovog meseca.

Najave ponovnog uvođenja reciprociteta, međutim, ni ovog puta nisu naišle na odobravanje međunarodne zajednice.

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, kako je početkom meseca preneo Zeri, rekao je da bi se time stvorile nove prepreke između strana, koje bi ometale kretanje ljudi i roba.

Kazao je da su carinske dažbine bile uvedene u prošlosti i da niko nije imao koristi od takvog poteza.

„Što se tiče reciprociteta, više sam to shvatio kao izborni detalj. Videli smo to kada su porezi uvedeni, ko je od toga imao koristi – niko. Zalažem se za reciprocitet ako to znači uklanjanje barijera i nestvaranje novih prepreka između stranaka“, rekao je Lajčak, preneo je nedavno Zeri.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.