Određen jednomesečni pritvor Slobodanu Sovrliću

Međunarodni predpretresni sudija, Filip Kening odredio je jednomesečni pritvor Slobodanu Sovrliću.
 
"Danas je međunarodni predpretresni sudija u osnovnom sudu u Mitrovici, potvrdio zahtev za jednomesečni pritvor za Slobodana Sovrlića, koji je uhapšen 15. maja od strane Kosovske policije u Zubinom Potoku," rekla je portparolka EULEX-a, Dragana Nikolić Solomon u telefonskoj izjavi za KoSSev, te dodala da je Sovrlić osumnjičen da je počinio više krivičnih dela. 
 
"Ugrožavanje osoblja Ujedinjenih nacija, ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, učestvovanje u masi koja vrši krivično delo, napad na imovinu i službenike EULEX-a, kao i bekstvo lica koje je lišeno slobode," objasnila je portparolka EULEX-a. 
 
Ona je dodala da EULEX ponovo izražava zadovoljstvo za uspešno obavljenu akciju hapšenja koju je sprovela kosovska policija. 
 
Branilac Sovrlića, advokat Dejan A. Vasić: Teška odluka američkog sudije
 
Branilac Slobodana Sovrlića, advokat Dejan A. Vasić, potvrdio je da je njegovom branjeniku produžen pritvor.
 
"Sudija za prethodni postupak EULEX-a, Filip Kening je odredio meru jednomesečnog pritvora tokom istrage, a za njegovu navodnu umešanost u događaje iz 2012. godine, kada su se u Zubinom Potoku dogodili napadi na vozila EULEX-a," rekao je Vasić. 
 
Međutim, specijalni tužilac EULEX-a, Paskal Persons, kako je rekao Vasić, sumnjiči Sovrlića i za organizovanje napada na policijsku stanicu u Zubinom Potoku.  
 
"Sovrlića, specijalni tužilac EULEX-a, Paskal Persons označava i kao organizatora napada na policijsku stanicu u Zubinom Potoku, kada je okupljeni narod upao u ovu policijsku stanicu i oslobodio ga iz pritvora. Ovo je teška odluka američkog sudije, naročito zato što je supruga gospodina Sovrlića pred porođajem, kao i činjenice da on nije pobegao kada ga je okupljeni narod oslobodio iz pritvora," rekao je advokat Vasić. 
 
Slobodan Sovrlić je uhapšen 15. maja, a akciju hapšenja je sprovela Kosovska policija na osnovu poternice koju je izdao EULEX.
 
Sovrlić je prvi put priveden 12. marta u Zubinom Potoku, zbog remećenja javnog reda i mira, nakon čega su građani Zubinog Potoka ubrzo blokirali policijisku stanicu u ovom mestu, da bi kasnije u stampedu upali u stanicu i oslobodili Sovrlića.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.