Odluka Ustavnog suda: Glasanje na Kosovu, a prebrojavanje glasova u centralnoj Srbiji – nezakonito

Dosadašnji način utvrđivanja rezultata glasanja na Kosovu i Metohiji za izbore u Srbiji nije bio u skladu sa zakonom – navodi se odluci Ustavnog suda koja je doneta u junu 2016. Predstojeći predsednički izbori biće prvi posle ovakve odluke Ustavnog suda Srbije. Prema tumačenju Ustavnog suda, odluka da se materijal sa biračkih mesta na KiM-u prebacuje u Rašku i u Vranje gde su glasovi prebrojavani, nije bila u skladu sa zakonom.

Na parlamentarnim izborima 2014. i 2016. Republička izborna komisija dala je gotovo identično Uputstvo za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji kojim je predvidela da se izbori sprovode tako što će se, nakon glasanja, biračke kutije i neuopotrebljeni listići zapečatiti i preneti u Rašku i Vranje, gde će se prebrojati i utvrditi rezultat glasanja.

Prvi put je na ovaj način glasanje i brojanje glasova sa Kosova i Metohije sprovedeno 2012. To je bio način da se prevaziđe situacija nastala nakon samoproglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine.

Hitnu ocenu zakonitosti ovakvog glasanja tražila je Srpska radikalna stranka još pre parlamentarnih izbora 2014. Pošto je Ustavni sud zahtev SRS razmatrao više od dve godine, njegova odluka iz juna 2016, nije mogla da ima pravno dejstvo na izbore koje su već održani – 2014, a nakon toga i 2016. To je rečeno u odgovoru Ustavnog suda Insajderu i faktički konstatovano da je proces prenošenja biračkog materijala i prebrojavanja glasova sa Kosova bio nezakonit.

"Odluka Ustavnog suda o nesaglasnosti odredaba čl. 9. i 10. Uputstva ne proizvodi konkretne pravne posledice jer je primena Uputstva iscrpljena sprovođenjem izbora za narodne poslanike koji su bili raspisani za 16. mart 2014. godine,", navode za Insajder.net u Ustavnom sudu.

Da je Ustavni sud ovu odluku doneo pre izbora 2014, odredbe Uputstva o načinu brojanja glasova sa Kosova bi morala da se brišu, i da se donesu neka nova, prema kojima bi bilo onemogućeno prenošenje biračkog materijala s Kosova u Rašku i Vranje i brojanje glasova van mesta glasanja.

Ustavni sud je, odgovarajući na pitanje Insajder.net da li odluka odnosi i na izbore koji slede, naveo: "Odluka Ustavnog suda se odnosi samo na opšti akt koji je bio predmet ocene ustavnosti i zakonitosti”, dakle, samo na Uputstvo iz 2014. Ipak, za očekivati jeda Republička izborna komisija na sledećim izborima ne ponovi isto Uputstvo čije je odredbe Ustavni sud već označio kao nezakonite.

Na parlamentarnim izborima 2014., pa i 2016. godine, građani Srbije, koji žive na Kosovu i Metohiji i koji su želeli da glasaju, odlazili su u centre određene za glasanje. Ceo proces je nadzirao OEBS, koji je i bio zadužen za prebacivanje neprebrojanog biračkog materijala do integrisanih graničnih prelaza.

Na pitanja novinara Insajder.net da li će i na koji način OEBS ponovo pratiti srpske izbore, u Misiji te organizacije na Kosovu rečeno nam je da izbori još nisu raspisani i da bi bilo preuranjeno da bilo šta komentarišu.

"Kada izbori budu raspisani, razgovaraćemo sa svim stranama i odlučiti," kažu za Insajder.net u OEBS-u na Kosovu.

Građani Srbije koji žive na Kosovu i Metohiji imaju pravo da glasaju na srpskim izborima i prema zakonima i Ustavu Kosova. Ono što je problem je način na koji će to pravo iskoristiti.

Novo uputstvo Republičke izborne komisije još nije doneto, pošto izbori nisu ni raspisani. Na brojeve telefona koji se nalaze na zvaničnoj internet stranici Republičke izborne komisije prethodnih dana niko se nije javljao.

InsajderPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.