USA Today: Novi sud za ratne zločine mogao bi da kosovskim porodicama donese pravdu

Izvor: USA Today (Valerie Plesch); (Tekst je izvorno preveden sa engleskog)

Kada se Beriana Mustafa (Beriane Mustafa) pre 16 godina vratila kući iz škole, naišla je ispred svog stana na masu ljudi i bila šokirana saznanjem da je njen otac, ugledni novinar i politički savetnik, ubijen.

Smrt Đemajlja Mustafe (Xhemajl Mustafa) proganja je do današnjeg dana. "Probudite se ujutru sa tim znakom pitanja nad glavom koji govori – 'Ko je to uradio i zašto?' ", kaže Mustafa, 35. "To je ono, svakodnevno, što te ubija. "

Mustafa bi napokon mogla da dočeka da ubice njenog oca budu izvedene pred lice pravde. Najavljeno je sazivanje suda u holandskom gradu Hagu, kako bi se u narednim mesecima procesuirali ratni zločini koje su navodno počinili komandanti Oslobodilačke vojske Kosova – uključujući i sadašnjeg predsednika Kosova Hašima Tačija – tokom i nakon rata zemlje za nezavisnost, a protiv Srbije krajem 1990-ih.

Evropska unija zatražila je od kosovskih zvaničnika da se sud premesti u Hag usled zabrinutosti zbog zastrašivanja svedoka. Sud, osnovan 2016. godine, radiće u skladu sa zakonom Kosova i finansiraće ga EU, a osoblje će činiti međunarodne sudije i advokati. Zvaničnici suda bi mogli da za nekoliko nedelja objave raspored sudskih procesa.

Sud će se fokusirati na zločine počinjene tokom brutalnog rata nakon raspada Jugoslavije koji je zahtevao vazdušne udare NATO-a, pod vođstvom SAD-a, kako bi se srpske snage izbacile sa Kosova. Bivšu pokrajinu koja je proglasila nezavisnost 2008. godine, Srbija i njena saveznica Rusija, još uvek nisu priznale kao nezavisnu državu.

Međunarodni tužioci uspešno su okončali slučajeve protiv srpskih lidera. Prošle godine, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju utvrdio je da je Radovan Karadžić, bosanski Srbin, kriv za genocid u masakru u Srebrenici 1995., – uglavnom bosanskih Muslimana. On sada služi zatvorsku kaznu od 40 godina.

Mustafin otac, Đemajlj, bio je član Demokratskog saveza Kosova i savetovao je prvog predsednika Kosova – Ibrahima Rugovu. On je bio jedan od nekoliko Rugovinih saradnika koji su ubijeni nakon rata.

"Ne može se reći da je sukob okončan u junu 1999. godine, kada je NATO ušao na Kosovo," rekla je Nora Ahmetaj, istraživačica za ljudska prava u Centru za istraživanje, dokumentaciju i izdavaštvo u Prištini.

Nije jasno ko će se suočiti sa optužbama. U izveštaju Saveta Evrope, agencije za ljudska prava u EU, 2011. godine, utvrđeno je da su predsednik Tači i drugi visoki pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), trgovali organima, kidnapovali, mučili i ubijali kosovske Srbe, Rome i Albance za koje se sumnjalo da sarađuju sa Srbijom.

Tači je porekao ove navode, a njegova kancelarija je odbila da da izjavu.

Tom Gaši (Tome Gashi), koji je Tačijev bivši pravni savetnik, rekao je da od predsednika i drugih političara očekuje da će se odupreti gonjenju i osudi.

"Oni nisu voljni da se nađu u šest kvadratnih metara ćelije u nekoj stranoj državi, 3.000 kilometara odavde, ni sa kim," rekao je on. "Ovde imaju tako dobar život i na vlasti su bili 17 godina, a Kosovo tretiraju kao monarhiju. Žive kao kraljevi. Oni se stvarno, stvarno plaše."

Kosovski Srbi, najveća etnička manjina u zemlji, nadaju se da će se počinioci konačno pojaviti na sudu.

"Važno je, ne samo kao Srbinu, već kao ljudskom biću," kaže Nenad Maksimović, izvršni direktor Centra za mir i toleranciju.

Faton Kljinaku (Faton Kljinaku), sekretar veterana OVK, rekao je da je sud trebalo da ostane da se zločinima bavi na Kosovu. On takođe ne veruje da je Srbija ikada odgovarala za svoje zločine na Kosovu.

"Najgori deo svega ovoga je da niko ne prati zločine koje je Srbija uzrokovala na Kosovu," rekao je Kljinaku.

Mustafa se nada da će novi sud za ratne zločine da rasvetli ubistvo njenog oca i donese pravdu, "ne samo kada je u pitanju slučaj mog oca, već u svim ratnim zločinima koji su se ovde dogodili."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.