Express: Trampova administracija, šamar u lice Srbiji i Nikoliću

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim odrednice sutrašnji, koja je izmenjena u današnji; sinoćno izdanje)

Sjedinjene američke države, Francuska i Velika Britanija pripremile su Predsedniku Srbije gorko iznenađenje za današnju sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Srpska javnost imala je velika očekivanja nakon izbora predsednika Sjedinjenih američkih država, Donalda Trampa, nadajući se da će nova administracija u Beloj kući promeniti svoj stav o Kosovu.

Ali su 45. predsednik SAD-a i njegovi najbliži saradnici nedavno srušili nade Srba.

Pročitajte još: 

Prvi izveštaj Antonija Gutereša o Kosovu

Veselji: Kosovo će zbog podrške Trampa ući u UN

Prvo je ambasadorka UN-a, Niki Hejli, otvoreno izjavila da bi Kosovo trebalo da postane član UN-a, a sadašnji šef Skupštine Kosova, Kadri Veselji, objavio je fotografiju sa sastanka koji je održao sa prvim čovekom Amerike, u Vašingtonu.

Ova dva udarca, kako su ih nazvali srpski mediji, podsetili su Srbiju da je Kosovo za SAD zatvoreno poglavlje, i da će SAD nastaviti da tretiraju Kosovo kao nezavisnu državu.

Ali, izgleda da se udarci SAD-a ne završavaju ovde. Još jedan šamar čeka Srbiju i njenog predsednika, Tomislava Nikolića, u ponedeljak, u Njujorku, piše Gazeta Express.

Sjedinjene države, kao i Francuska i Velika Britanija, odlučile su da ih na sednici Saveta bezbednosti UN-a predstavljaju zvaničnici trećeg nivoa.

Sve ovo je u znak osvete, nakon odluke Srbije da pošalje predsednika na ovaj sastanak, a ne svog ambasadora u UN-u, ili ministra spoljnih poslova.

Na sastanku Saveta bezbednosti UN-a, u ponedeljak, SAD, Francusku i Britaniju neće predstavljati ni njihovi ambasadori u UN-u, niti zamenici ambasadora.

Srbiju je trebalo da predstavlja njihov ambasador, ali se čini da je, slanjem predsednika u Njujork na sastanak Saveta bezbednosti UN-a, srpska država odlučila da bude predstavljena na političkom nivou.

Kao rezultat toga, Nikolić će se sastati sa najnižim zvaničnicima Amerikanaca, Francuza i Britanaca, jer će ovaj skup bojkotovati njihovi ambasadori i podređeni će preneti njihov stav.

Republiku Kosovo na sastanku će predstavljati ambasadorka u Vašingtonu, Vljora Čitaku.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.