Odluka o prijemu Kosova u INTERPOL odložena a ne odbijena

Iako je ministarstvo spoljnih poslova Srbije juče saopštilo da je Generalna skupština INTERPOL-a odbila "sve zahteve za stavljanje na dnevni red zasedanja dodatnih tačaka" o prijemu Kosova u članstvo, iz ove međunarodne bezbednosne organizacije danas su saopštili da je odluka o zahtevu za prijem zapravo odložena. Do odlaganja je došlo zbog, navode, sprovođenja studije ove organizacije o učlanjenju, koja će biti predstavljena na sledećem zasedanju njene Generalne skupštine 2017., u Pekingu.

"Dok se sprovodi studija suspendovani su svi aktuelni i budući zahtevi za članstvo, uključujući zahteve Republike Kosovo, Države Palestine i Solomonskih ostrva," saopštio je INTERPOL.

Iz ove organizacije navode i da je Generalna skupština odobrila imenovanje savetnika koji će sprovesti studiju i dati preporuke o članstvu u INTERPOL-u.

Iako je zahtev za članstvo podnet ove godine, Kosovo za učlanjenje aktivno lobira od 2015. O tome čitajte u našoj podstranici "Lobiranje kosovske diplomatije".

"Rezolucija sledi odluku Izvršnog odbora iz juna, kojom se zahteva jasan i transparentan proces sa definisanim skupom kriterijuma za članstvo u Interpol-u," dodaje se.

Studiju će sprovesti bivši zamenik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za pravna pitanja, savetnik Hans Korel, i ona će biti predstavljena na 86. zasedanju Generalne skupštine INTERPOL-a 2017. u Pekingu.

MSP Srbije juče je saopštilo da je Generalna skupština INTERPOL-a odbila sve zahteve za stavljanje na dnevni red zasedanja dodatnih tačaka o prijemu Kosova u članstvo, navodeći da se time, posle UNESCO-a, "još jednom potvrdilo da jednostrani potezi Kosova", u vezi sa članstvom u međunarodne organizacije – "ne nailaze na podršku kao ranije", što je, kako su dodali, "rezultat i velike aktivnosti Vlade Srbije na razobličavanju takve politike".

Priština od prošle godine aktivno lobira za učlanjenje u ovu bezbednosnu međunarodnu organizaciju. Saradnja INTERPOL-a i Kosova sprovodi se posredstvom UNMIK-a, preko kojeg se i podižu poternice za građane Kosova, a na osnovu memoranduma sa INTERPOL-om, potpisanim 2002. godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.