Odlučujuća nedelja

Izvor: RTK2/Zeri/Koha ditore (tekst je izvorno prezet i nije lektorisan)
 
Očekuje se da će se tokom ove nedelje razjasniti situacija oko konstituisanja Skupštine Kosova. Demokratska partija Kosova se nada postizanju političkog sporazuma čak i nekoj sveobuhvatnoj vladi, dok je postizborni blok koncentrisan na rešavanje ”prepucavanja” oko položaja premijera. Posle pet meseci političke krize očekuje se da će ova nedelja zabeležiti veliki zaokret u razjašnjavanju političke situacije na Kosovu, prenosi “Zeri”.
 
Zvaničnici političkih parija iz DPK i bloka VLAN, vide svetlo na kraju tunela, verujući da će do kraja ove nedelje biti napravljeni prvi koraci u pravcu zakazivanja nastavka konstitutivnog zasedanja za izbor predsednika Skupštine i pet potpredsednika, što će otvoriti put za formiranje nove vlade.
 
Ipak, partija Hašima Tačija odlučno stoji na stavu da neće biti zakazivanja nastavka konstitutivnog zasedanja bez političkog sporazuma lidera partija, uprkos pozivima međunarodne zajednice da zasedanje treba da bude održano što je moguće pre. 
 
Istovremeno, očekuje se i razjašnjenje pozicija unutar postizbornog bloka. Zahtevi nekih ogranaka DSK da njihov lider bude nominovan za premijera, Alijansa za budućnost Kosova je ocenila kao orkestrirano delovanje samog predsednika DSK Ise Mustafe kako bi zauzeo mesto Ramuša Haradinaja, prenosi “Koha ditore”. 
 
ABK je stavila do znanja da ni po koju cenu neće odustati od polaznog sporazuma koalicije LAN. Zbog napetosti oko sporazuma unutar bloka, DPK ima šanse da ne zakaže zasedanje naredne nedelje u nadi da će u međuvremenu naći partnera za formiranje nove vlade.
 
Položaj premijera je izazvao rascep u odnosima između ABK i DSK, zbog čega je dovedena u opasnost funkcionalnost postizbornog bloka. Odnosi su se pogoršali naročito posle zahteva nekih ogranaka DSK kao što su Gnjilane, Uroševac, Dečani, Lipljan i Suva Reka da položaj premijera pripadne njihovoj partiji, pošto ona ima i najveću političku snagu u koaliciji LAN.
 
Ali, Alijansa za budućnost Kosova je stavila do znanja da nema nameru da odustane od položaja šefa vlade ni po cenu raspada koalicije. Čak su zvaničnici ABK zaoštrili komunikaciju sa partnerom, vraćajući kritičke tonove koje su koristili u predizbornoj kampanji. 
 
Avni Arifi, savetnik Ramuša Haradinaja je kritikovao Isu Mustafu da organizuje ogranke za uzimanje položaja premijera od Haradinaja. Arifi je rekao da DSK svojim zahtevima želi da postigne tri cilja: prvo, smenu mandatara, drugo, lično razračunavanje sa Ramušem Haradinajem zbog gubitka položaja predsednika skupštine i treće, oživljavanje vlade ”status quo”.
 
List “Zeri” tvrdi da će se DSK definitivno povući iz Bloka ukoliko Ramuš Haradinaj ne popusti. Rukovodstvo ove partije je i zvanično potvrdilo da ne odustaje od svog zahteva da joj pripadne položaj premijera. 
 
Demokratski savez Kosova nema nameru da odustane ukoliko Ramuš Haradinaj iz ABK ne odustane od zahteva da bude premijer. U tom slučaju će partija Ise Mustafe zvanično objaviti svoje konačno povlačenje iz bloka. 
 
Visoki funkcioneri DSK su izjavili za ”Zëri” da ne postoji nikakva mogućnost da Mustafa odustane od zahteva DSK da dobije položaj premijera. Izvori lista ”Zëri” iz ove partije su izjavili da je DSK spremna da ostane u opoziciji ukoliko im blok VLAN ne da položaj premijera. Rukovodstvo DSK je još jednom ponovilo stav da ova partija kao najjača u Bloku VLAN treba da ponese glavni teret za formiranje nove vlade. 
 
”Rukovodstvo DSK je potvrdilo svoju ulogu lidera koalicije parlamentarne većine. DSK smatra da koalicija parlamentarne većine ima odgovornost da intenzivno radi na formiranju novih državnih institucija”, kaže se u saopštenju rukovodstva DSK posle sastanka održanog u nedelju. 
 
Pet meseci posle postizanja sporazuma o formiranju vlade DSK-ABK-Inicijativa kome se kasnije pridružilo ”Samoopredeljenje”, kraj koalicije VLAN nije daleko. 
 


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.