Odloženo pripremno ročište za dvojicu kosovskih Srba koji se terete da su prisiljavali da se glasa za Srpsku

Jučerašnje pripremno ročište za dvojicu Srba iz Štrpca, Nenada Filipovića i Milana Rusinovića, koji se terete da su tokom kosovskih izbora održanih u novembru prošle godine počinili krivično delo "ugrožavanja slobodne volje birača", odloženo je nakon što su odbrani dostavljene optužnice na albanskom jeziku, zbog čega se i optuženi Nenad Filipović nije izjasnio o svojoj krivici. Novo ročište biće zakazano kada tužilaštvo odbrani dostavi sudsku dokumentaciju na maternjem jeziku optuženih, potvrdio je branilac Nenada Filipovića, advokat Dejan A. Vasić. Јučerašnje ročište održano je u Osnovnom sudu u Uroševcu, a sudskim većem predsedavao je sudija Musa Kondželi. 
 
"Pripremno ročište je zbog procesnih razloga danas odloženo. Odbrani je dostavljena optužnica na albanskom jeziku, a novo ročište biće zakazano kada nam tužilaštvo dostavi ostalu dokumentaciju na maternjem jeziku optuženih," rekao je advokat Vasić.
 
A optuženi Nenad Filipović rekao je: "Optužnica javnog tužilaštva bila je napisana na albanskom jeziku, pa za sada nisam u mogućnosti da se izjasnim o optužbama koje mi se stavljaju na teret. Siguran sam da ćemo na glavnom pretresu dokazati da svojim postupcima nisam povredio zakon."
 
Tužilaštvo za teška krivična dela u Uroševcu tereti Nenada Filipovića, nosioca liste Građanske inicijative "Srpska" na prošlogodišnjim kosovskim izborima, da je u saizvršilaštvu sa drugoptuženim, Milanom Rusinovićem, tokom izborne kampanje pretio jednoj od korisnica minimalnog ličnog dohotka – da će joj se isti i ukinuti u slučaju da ona ne glasa za Srpsku.
 
Ovoj optužnici prethodila je slična optužnica Osnovnog suda u Gnjilanu, a protiv Živorada Jovanovića, Vitomirke Gavrilović i Nenada Stojkovića iz Parteša, koji su se teretili da su pretnjom ukidanja socijalne pomoći primoravali birače da izađu na izbore i podrže listu "Srpska". 
 
Nenad Stojković, međutim, oslobođen je optužbi zbog nedostatka dokaza.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.