Odbor za kontrolu službi bezbednosti odbacio rezoluciju o ratnim zločinima na Kosovu

Odbor za kontrolu službi bezbednosti odbacio je danas rezoluciju o ratnim zločinima na Kosovu ocenivši je kao „još jedan u nizu provokativnih poteza Prištine kojima se podriva dijalog“, saopšteno je iz parlamenta.

Na sednici je ocenjeno da se „vlasti u Prištini svojim potezima trude da svi ostanemo u prošlosti, jer je jedini način njihovog opstanka na vlasti nestabilnost regiona“ i da je vreme da međunarodna zajednica reaguje na „provokacije Prištine i neprestano urušavanje dijaloga“.

Reakcije srpske strane u vidu usvajanja opštih i podzakonskih akata najavio je predsednik Vučić gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a, dan nakon usvajanja rezolucije.

„Moraćemo da reagujemo. Verujem da će biti opštih akata koje će usvajati skupština i vlada. Moramo da budemo uzdržani i odgovorni i da ne izgubimo kredibilitet koji kao ozbiljni ljudi imamo u međunarodnoj zajednici“, istakao je Vučić tada.

„Umesto pokušaja podrivanja izvanredne i ubedljive pobede Srpske liste na lokalnim izborima na Кosovu i Metohiji, očekujemo konačno osudu i reakciju na protivpravno uvođenje taksi, odbijanje formiranja Zajednice srpskih opština, donošenje suludih rezolucija i svakodnevno ugrožavanje bezbednosti Srba na Кosovu i Metohiji,“ navodi se saopštenju posle sednice odbora koja je bila zatvorena za javnost.

Skupština Kosova usvojila je 16. maja rezoluciju o genocidu, zločinu protiv čovečnosti i ratnim zločinima koje je, kako se navodi, „bivši režim srpske države počinio na Kosovu“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.