Odbijene žalbe 20 žrtava koje su htele da učestvuju u suđenju Tačiju i ostalima

Specijalni sud Hag
FOTO: KoSSev

Žalbeno veće Specijalizovanih veća u Hagu odbilo je status žrtve za 20 ljudi u slučaju protiv bivših lidera OVK, Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, saopštio je Specijalni sud u ponedeljak.

“Panel Apelacionog suda odbio je u sredu, 26. aprila 2023. godine, žalbe 20 žrtava koje su se žalile na odluku veća osnovnog suda kojom je odbijena njihova prijava za učešće u predmetu Tači i drugi. Međutim, panel je dozvolio odbijenim aplikantima da ponovo podnesu svoje prijave, u slučaju da se pretresnom panelu prezentuju nove informacije”, kaže se u saopštenju.

U toku jučerašnjeg dana objavljeno je i da je jedan od četvorice optuženih – Redžep Seljimi, zatražio da se njegov advokat Dejvid Jang povuče iz njegovog tima i da ga zastupa Džefri Roberts, trenutno subranilac u timu odbrane.

Međutim, Seljimijeva supruga, Šćipe Mehmeti Seljimi, rekla je da advokat Jang i dalje ostaje deo tima odbrane i da je on smenjen zbog zdravstvenih razloga na neodređeno vreme, javila je u međuvremenu RTK.

Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba „OVK“ Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Suđenje Tačiju i ostalima započelo je, posle više najava, 3. aprila, sa uvodnim rečima 3, 4. i 5. aprila, sa izvođenjem dokaza na suđenju, uključujući prve svedoke tužilaštva, od 11. aprila 2023.

Svi optuženi na početku suđenja ponovili su da nisu krivi za zločine iz optužnice, dok su u uvodnoj reči, tužioci, sa druge strane, tvrdili da će, tokom procesa, dokazati krivicu Tačija i saoptuženih.

Branioci su, u uvodnim rečima, tvrdili da četvorica vođa „OVK“ nemaju nikakve veze sa zločinima, koje su počinili „osvetnici“ i „odmetnici od ‘OVK’“.

Prvobitna optužnica protiv četvorice optuženih potvrđena je 26. oktobra 2020, a menjana je 3. septembra 2021, 29. aprila 2022. i 30. septembra 2022.

Potom su 4. i 5. novembra 2020. Tači i ostali uhapšeni, a prvi put pred sudom se pojavili od 9. do 11. novembra.

Verzija optužnice s manje brisanog teksta podneta je 27. februara 2023. To je ujedno i operativna optužnica u ovom predmetu.

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora „OVK“ na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su nedavno objavili identitete 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima „OVK“ stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

Svaki od optuženih tereti se po osnovu individualne krivične odgovornosti u šest tačaka za zločine protiv čovečnosti: progon, zatvaranje, druge nehumane postupke, mučenje, ubistvo i prisilne nestanke lica. Pored toga, svaki od optuženih tereti se i u četiri tačke za ratne zločine, i to: protivzakonito i proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo.

U optužnici se navodi da su ta krivična dela vršena najkasnije od marta 1998. pa sve do kraja septembra 1999. na brojnim mestima širom Kosova, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji. Prema optužnici, ta krivična dela „Oslobodilačka vojska Kosova“ je počinila protiv stotina civila i lica koja nisu učestvovala u neprijateljstvima.

U optužnici se tvrdi da su Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići individualno krivično odgovorni na osnovu različitih vidova krivične odgovornosti za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo sistematskog napada širih razmera na civilno stanovništvo za koje se smatralo da ne podržava OVK.

Odobreno je učešće u postupku za 140 žrtava. Tužioci su, pre početka suđenja, najavili da će saslušati više od 300 svedoka, a raspravno veće dalo im je rok da taj dokazni postupak okončaju do aprila 2025. godine.

Lica koja su dokazala da su pretrpela telesnu, duševnu ili materijalnu štetu kao direktnu posledicu krivičnog dela navedenog u potvrđenoj optužnici su se prijavila za učešče u postupcima pred Specijalizovanim većima Kosova. To se odnosi kako na lica koja su pretrpela direktnu štetu, tako i na ona kojima je šteta naneta indirektno, na primer, usled bliskog odnosa sa direktnom žrtvom, to jest osobom koja je, prema optužnici, ubijena ili povređena.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, u Hagu. Sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.

Pored predsedavajućeg Čarla Smita (Charles Smith) iz SAD, u veću koje sudi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart (Christoph Barthe) iz Nemačke i Ginel Metro (Guenael Metraux) iz Švajcarske. Rezervni sudija je Fergal Gejnor (Gaynor) iz Republike Irske.

Više o suđenju Hašimu Tačiju koje je u toku, kao i drugima koji se nalaze na optuženičkoj klupi Specijalizovanih veća Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Specijalni sud za KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.