Kosovo u opasnosti od širenja morbila, stiže poziv za vakcinaciju dece

Foto: KoSSev

Izvor: Koha (Deo teksta je preveden sa albanskog, prekjučerašnje izdanje)

Rukovodilac odeljenja za vakcinaciju u Institutu za javno zdravlje Kosova, Fetije Fetaj, u intervjuu za Ekonomia online kaže da je, s obzirom na to da se bolest morbila poslednjih nedelja proširila Evropom, Kosovo takođe u opasnosti.

Međutim, prema njenim rečima, Kosovo je spremno da se suoči sa svakom situacijom.

Ona je rekla da je zabrinjavajuća nevakcinacija dece iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, posebno nevakcinacija protiv morbila.

Doktorka Fetaj je rekla da je Kosovo na dobrom putu po pitanju imunizacije i da je vakcinacija u zemlji preko 92 odsto.

„Zapravo, morbili su veoma zarazna bolest i mi smo u opasnosti jer se pojavila širom Evrope, pa i u zemljama regiona i usled velikog kretanja stanovništva, očekujem da imamo slučajeve morbila. Odnosno, da bi Kosovo i Nacionalni institut za javno zdravlje bili u zoni komfora, taj procenat mora da bude preko 95 odsto, upravo za bolest, za boginje. Zajednice Roma, Aškalija i Egipćana imaju manji procenat uključenosti, plus ne znamo ni koliko dece zapravo imamo iz ovih zajednica jer neka od njih nisu ni registrovana, ili nikada nisu bila u centrima za vakcinaciju, a drugi deo, plus primili su neke vakcine, ali nisu popunili kalendar prema rasporedu koji se distribuira“.

Ona je rekla da su samo prošle godine mobilni timovi sa UNICEF-om vakcinisali preko 2.500 dece iz ovih zajednica.

Ona je naglasila da se radi na identifikaciji dece koja nisu vakcinisana protiv morbila, jer je, prema njenim rečima, bolest veoma zarazna.

Fetaj je pojasnila da ima dovoljno vakcina, te je zato pozvala porodice da vakcinišu svoju decu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.