Od danas trodnevni razgovori Beograda i Prištine

U Briselu se danas nastavlja dijalog Beograda i Prištine. Ovo je druga runda dijaloga u ovom mesecu, a nakon što je postignut dogovor o telekomunikacijama, odnosno, nakon odlaganja sprovođenja sporazuma o slobodi kretanja, postignutog sredinom septembra. Razgovori će trajati do srede.

Da se razgovori nastavljaju, potvrdila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, saopštivši da će teme biti primena postignutih sporazuma o Zajednici srpskih opština, pravosuđu, telekomunikacijama i slobodi kretanja.

Beogradsku delegaciju predvodiće direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, a činiće je i predstavnici Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom, kao i, kako se dodaje u pisanoj najavi, predstavnici nadležnih institucija po navedenim temama.

Iz Prištine još uvek nema potvrde o nastavku dijaloga, kao ni temama. Ipak, kosovski mediji preneli su tokom jučerašnjeg dana da je zvanična Priština i ovog puta negirala da će se u ovom krugu dijaloga razgovarati o ZSO.

"Ne očekuje se da se o ovoj temi razgovara dok Kosovo ne dobije telefonski pozivni broj od ITU-a," navela je kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri.

Poslednja runda tehničkog dijaloga Beograda i Prištine vođena je sredinom novembra, kada je, kako je saopštio Direktor Kancelarije za KiM "potvrđen" dogovor o telekomunikacijama. Iz Prištine su tada izneli više detalja o razgovorima u vezi sa prelazima, navodeći da je kosovska strana ispunila sve obaveze za "trajne granične prelaze", dok Beograd nije počeo "eksproprijaciju parcela i druge konkretne akcije na terenu", a da se, kada su u pitanju pravosuđe i telekomunikacije, raspravljalo o obavezama u "finalnoj implementaciji" obe strane. Iako je iz Beograda i tada najavljeno da će se razgovarati o ZSO, Priština je to, kao i ovog puta, negirala.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.