Od danas blokirana sva plaćanja iz budžeta Kosova

Budzet digitron
Foto: Pixabay

Kosovsko Ministarstvo finansija od danas ne može da obavi nijedno plaćanje, zbog neusvajanja budžeta, potvrđeno je iz tog ministarstva.

Kosovska Skupština na sednici koja je održana u sredu nije usvojila predlog Vlade da posebnom odlukom ovlasti Ministarstvo finansija da se mogu koristiti sredstva iz budžeta i za februar ove godine, što je preduslov da se mogu plaćati obaveze koje ima Kosovo.

Savetnik kosovskog ministra finansija, Ljuljzim Rafuna je za Radio Slobodna Evropa izjavio da je za sednicu koja je zakazana za subotu predložena odluka koja će, ako bude usvojena, omogućiti nesmetano ispunjavanje obaveza koje ima budžet Kosova za februar ove godine.

Prema zakonu o rukovođenju javnim finansijama Ministarstvo finansija ima pravo da do 31. januara obavlja plaćanja u visini jedne dvanaestine budžetskih sredstava za prošlu, 2018. godinu.

Na sednici u subotu na dnevnom redu je i predlog Zakona o budžetu Kosova za 2019. godinu.

Rafuna je izjavio, da su 31. januara uspeli da ispune sve obaveze koje su imali prema zaposlenima u javnim institucijama i drugima koji se finansiraju iz budžeta.

Predlogom zakona o budžetu za 2019. godinu predviđena je raspodela sredstava u iznosu od 2,3 milijarde evra, kako je usvojeno i u prvom čitanju u kosovskoj Skupštini.

Radio Kontakt PlusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.