Obustavljen štrajk prosvetnih radnika pri kosovskom sistemu do januara 2023.

Škola
Foto: Beta/Hina/ Admir Buljubašić

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Unija samostalnih sindikata Kosova je u subotu zvanično saopštila da je obustavila štrajk koji je počeo 25. avgusta u javnoj upravi i obrazovanju do 23. januara 2023. godine.

Predsednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture (SBAShK) Rahman Jašaraj (Rrahman Jasharaj), izjavio je da se štrajk ne obustavlja, već prekida.

On je zatražio od Vlade da iskoristi obustavu štrajka i razmisli.

„Vlada je nastavila da ignoriše zahteve, a jedini put koji je ostao je štrajk koji je počeo 25. avgusta, čime je Vladi data prilika za dijalog. Kao štrajkački savet Saveza nezavisnih sindikata Kosova (BSPK) i SBAShK, dužni smo da postupamo prema odluci većine. Neka vlada i javnost znaju da se štrajk ne završava, već da se obustavlja do januara 2023. godine. Ovaj rezultat doprinosi i izjašnjavanju ostalih sindikata, u čijem se izveštaju navodi da su se od 25 sindikata, 24 izjasnila za obustavu štrajka“, naveo je Jašaraj.

Takođe, Sindikati su zahtevali da Vlada ispuni obećanja u vezi sa Zakonom o platama.

KoSSev: O štrajku prosvetnih radnika koji rade pri kosovskom obrazovnom sistemu, a koji je trajao više od mesec dana čitajte u vesti: O suludoj trci vlade i sindikata oko štrajka prosvetaraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.