Ministarstvo odbrane Srbije: U toku intenzivna obuka na artiljerijskim sistemima

 obuka na samohodnim artiljerijskim sistemima
FOTO: Ministarstvo odbrane Srbije

U artiljerijskim divizionima brigada kopnene vojske naoružanim samohodnim haubicama 122 mm „gvozdika“ u toku je intenzivna obuka za borbenu upotrebu ovog artiljerijskog sistema na zadacima vatrene podrške manevarskim jedinicama Kopnene vojske, saopštili su iz Ministarstva odbrane Srbije.

Navode da se u ovoj fazi uvežbavaju taktičke radnje na maršu, posedanje vatrenog položaja, maskiranje, pravovremeno uvođenje artiljerijske jedinice u borbu.

Uvežbava se i organizovanje artiljerijske vatre, s ciljem pripreme za vežbovna i ispitna gađanja i taktičke vežbe sa bojevim gađanjima koje Ministarstvo odbrane Srbije najavljuje za naredni period.

Preciziraju da se obuka realizuje na osnovnoj i modernizovanoj varijanti „gvozdike“:

„Koja nakon ugradnje savremenog sistema za upravljanje vatrom ima značajno veću vatrenu moć, brzinu, preciznost gađanja i mogućnost dejstva po cilju istovremenim udarom više projektila“.

Iz ministarstva odbrane zaključuju da se realizacijom obuke unapređuje nivo osposobljenosti svakog pojedinca, timski rad posluga i brzina reagovanja, a time i borbena gotovost artiljerijskih jedinica „za izvršavanje dodeljenih zadataka u operacijama Vojske Srbije“.

Vežbe, odnosno obuke, realizuju i pripadnici KBS-a. Oni su danas zajedno sa pripadnicima Kosovske policije sproveli zajedničku obuku „Taktika malih jedinica“ i to u skladu sa programom američke vojske – ‘Pre-Ranger“. O tome čitajte u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.